пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства визначений у статті 9 Податкового кодексу як загальнодержавний збір. Однак, на відміну від інших податків та зборів, так званий хмелезбір не регулюється ПКУ. Для нього є спеціальний закон ЗУ «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.1999 №587-XIV.
Слід зазначити, що у Підрозділі 10 Перехідних положень Податкового кодексу є пункт 4, відповідно до якого хмелезбір відповідно до Закону України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства" справляється до 1 січня 2015 року. Потім, можливо, порядок справляння збору буде перенесений у Податковий кодекс.

 

Основні нормативні документи, які регулюють порядок справляння збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

 

  1. ЗУ «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.1999 №587-XIV. (ЗУ «про Хмелярство»)
  2. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 15.07.2005 №587. (Порядок №587)
  3. Наказ ДПАУ від 01.12.09 №671 "Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства".
  4. Закон України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (Закон №481).


Також є деякі листи податкової служби а також роз’яснення з Єдиної бази податкових знань. Посилання на них будуть наведені у тексті.
 

Хто повинен сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства?


Платники збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства визначені у статті 1 ЗУ «про Хмелярство». Ними є:
СПД, які реалізують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво;
СПД, які отримують на рахунок кошти або інші види компенсації за продукцію, у разі реалізації за договорами комісії (консигнації), крім виробників-комітентів.
 

Чи є платниками збору виробники алкогольних напоїв та пива?


Згідно статті 1 ЗУ «про Хмелярство» виробники алкогольних напоїв та пива є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства лише за умови продажу продукції у роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам.
Якщо алкогольні напої та пиво не реалізуються споживачам, виробник не є платником збору.
 

Що таке алкогольні напої? Які напої до них відносяться?


Згідно абзацу сьомого статті 1 Закону №481 алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць, які відносяться до товарних груп Гармонізованої системи опису та кодування товарів під кодами 22 04, 22 05, 22 06, 22 08;
 

Чи повинні сплачувати хмелезбір платники єдиного податку?


Згідно частини 6 пункту 297.1 Податкового кодексу платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.
 

Що є об’єктом оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства?


Згідно статті 2 ЗУ «про Хмелярство» об'єктом оподаткування є виручка – товарооборот, одержаний на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування, у тому числі за операціями, що не передбачають оплати у грошовій формі.
У законодавстві не наведено визначення терміну виручка-товарооборот. Однак, є така собі Ухвала ВАСУ від 30.06.2009 №К-11798/07 (текст ухвали читайте тут), в якому суд при прийнятті рішення щодо відміни податкового повідомлення рішення щодо визначення грошового зобов’язання зі збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, застосовує визначення виручки, наведеного у пункті 13 П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» та пункту 8 П(С)БО 15 «Дохід».
 

На яку дату у платника податків виникають податкові зобов’язання? На дату відвантаження чи на дату отримання коштів?


У статті з ЗУ «про Хмелярство» є таке загадкове поняття, як виручка – товарооборот, значення якого не наведено у жодному нормативно-правовому документів країни. На думку ДПСУ, підтвердженням товарообороту є або відвантаження товарів або отримання виручки від реалізації алкогольних напоїв та пива. Тобто, фактично, мова йде про «правило першої події». Детальну відповідь ДПСУ на це питання читайте тут.
Ця позиція повністю суперечить позиції ВАСУ, викладеній в Ухвалі від 30.06.2009 №К-11798/07 (текст ухвали читайте тут), відповідно до якого для поняття виручка застосовується визначення, наведена у П(С)БО 3 та 15. Згідно вказаних П(С)БО:
Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:
покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.
Нас в першу чергу повинно цікавити те, що покупцеві повинні бути передані всі ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію. Отже, для того, щоб називатися виручкою, товар повинен бути відвантажений покурцю.
Цікаво, що до 2011 року ДПСУ мало позицію, яка є аналогічною позиції ВАСУ. Що спричинило зміну позиції ДПСУ не відомо, оскільки Закон «про Хмелярство» як діяв так і діє та його норми у цій частині суттєво не змінювалися.
 

Чи потрібно сплачувати хмелезбір з суми виручки, отриманої від реалізації безалкогольного пива?


У статті 1 ЗУ «про Хмелярство» сказано, що платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства є СПД, які реалізують алкогольні напої та пиво. При цьому поняття «пиво» наведено взагалі. Тобто без поділу на алкогольне та безалкогольне. Тому сплачувати збір за безалкогольне пиво потрібно. Детальну відповідь ДПАУ читайте у листі ДПАУ від 16.03.2010 р. N 2607/6/21-0215.
 

Чи треба сплачувати хмелезбір з виручки, отриманої від реалізації алкогольних коктейлів?


Згідно статті 1 Закону №481 роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.
Змішування коктейлів передбачає розлив алкогольних напоїв. Тому, виручка від продажу алкогольних коктейлів повинна оподатковуватися збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Детальнішу відповідь ДПСУ читайте тут.
 

Чи включає об’єкт оподаткування податок на додану вартість?


Згідно пункту 13 П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» у статті "Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображається загальний доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).
Тобто об’єкт оподаткування збором на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства включає в себе податок на додану вартість. Отже, ставка збору у 1,5% обчислюється із всієї суми (включаючи ПДВ), яка надійшла продавцю за реалізовані алкогольні напої або пиво.
 

Чи можна зменшити об’єкт оподаткування збором у разі повернення раніше реалізованих товарів?


На думку ДПСУ не можна, оскільки Законом «про Хмелярство» не передбачена можливість зменшення бази оподаткування збором у випадку повернення раніше реалізованих товарів. Також, не передбачений і відповідний механізм зменшення бази оподаткування в цьому випадку. Детальну відповідь ДПСУ читайте тут.
 

Яка ставка встановлена для збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства?


Ставка складає 1,5% від об’єкта оподаткування. Тобто, звичайному магазину, наприклад, для того, що розрахувати суму збору необхідно окремо виділити суму, яка надійшла до каси від продажу алкогольних напоїв та пива.
 

Які строки встановлені для сплати збору до бюджету?


Згідно статті 4 ЗУ «про Хмелярство» сплачується щомісяця у строки, визначені законом для місячного звітного періоду. Сума збору, яка підлягає сплаті до бюджету визначається у податковому розрахунку, який подається до податкової інспекції протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця.
Згідно пункту 2 Порядку №587 сума збору, зазначена у розрахунку сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строк подання розрахунку. Таким чином, збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства сплачується до 30 числа місяця, наступного за звітним.
 

Які строки встановлені для подання звітності зі збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства?


Згідно пункту 2 Порядку №587 розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства подається до податкової служби на місцем обліку платника податків щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця.
 

Чи треба подавати розрахунок хмелезбору в тому разі, якщо у звітному місяці не було реалізації алкогольних напоїів або пива?


Податковий розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства подається щомісяця незалежно від того, чи мала місце у звітному місяці реалізація алкогольних напоїв або пива. Докладнішу відповідь читайте у листі ДПАУ від 16.03.2010 р. N 2607/6/21-0215.
 

Яким нормативним документом затверджена форма розрахунку збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства та де скачати бланк?


Форма розрахунку та порядок його заповнення затверджена Наказом ДПАУ від 01.12.09 №671 "Про затвердження форми Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства та Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства". Скачати бланк розрахунку можна тут.
 

Як заповнюється колонка 2 «вид товару» у розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства?


У колонці 2 «вид товару» у розрахунку суми збору зазначається вид товару – алкогольні напої та/або пиво, без деталізації асортименту. Тобто у розрахунку майже завжди буде дві строки: алкогольні напої та пиво. Детальнішу відповідь ДПСУ читайте тут.
 

Чи встановлена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання розрахунку суми збору?


Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання розрахунку суми збору встановлена пунктом 120.1 Податкового кодексу, відповідно до якого штраф складає 170 грн. За повторне протягом року неподання або несвоєчасне подання штраф збільшується до 1020 грн.
 

Яка відповідальність встановлена за несвоєчасну сплату збору?


Відповідальність за порушення строків сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства передбачена пунктом 126.1 Податкового кодексу, відповідно до якого штрафи складають:
10% від суми - при затримці до 30 календарних днів.
20% від суми – при затримці більше 30 календарних днів.
Також, у разі несвоєчасної сплати хмелезбору, платник податків зобов’язаний буде сплатити і пеню відповідно до пункту 129.1.1 Податкового кодексу.


22.01.2014; 21:39
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь