пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

типологія політ. партій

 

 

Політична партія-організована група однодумців, яка виражає інтереси частини народу, класу, класів, соціальної верстви, намагається реалізувати їх завдяки здобуттю державної влади або участі в ній.

Існує кілька класифікацій політ. партій за різними ознаками.

За класовою визначеністю: буржуазні, селянські, робітничі, соціалістичні та соціал-демократичні. До кожного типу належать і відповідні прошарки інтелігенції.

За ставленням до суспільного прогресу: радикальні, реформістські, консервативні, реакційні, контрреволюційні.

За ставленням до влади: правлячі, опозиційні, нейтральні або центриські.

За формами і методами правління: ліберальні, демократичні, диктаторські.

За принципами організації та членства: кадрові та масові.

За місцем у системі влади: легальні та нелегальні.

За ідеологічними спрямуваннями: комуністичні, соціалістичні, фашистські, неофашистські, ліберально-демократичні, націоналістичні, анархістські.

За віросповіданням: християнські, мусульманські.

33/2

Політичні партії відрізняються одна від одної по декількох параметрах. Найважливішою з них є організаційна структура і характер членства.
Кадрові партії: були засобом виразу політичних інтересів пануючих класів, перш за все буржуазії;

були націлені на перемогу на виборах, для чого прагнули не збільшення своїх рядів, а до об'єднання еліт, які могли б впливати на виборців;

Основним структурним елементом кадрових партій є комітети - згуртовані, авторитетні групи, що володіють навиками роботи серед населення. Їх основне призначення - проведення і організація передвиборних кампаній. Більшість кадрових партій - це європейські ліберальні і консервативні партії. Центральне керівництво, очолюване лідером партії, має вирішальне слово у всіх партійних справах.Масові партії виникають з введенням загального виборчого права. Це партії нового типу, тобто: мають масовий характер; орієнтовані на політичне виховання мас;  прагнуть розповсюдження свого впливу за допомогою пропаганди; мають розвинуту ієрархічну організаційну структуру; мають строгу партійну дисципліну, покликану укріплювати єдність партії.
Основним структурним елементом масової партії є первинні організації, які:

будуються як за територіальним, так і за виробничим принципом;

є відкритими для нових членів;

зацікавлені в поповненні своїх рядів, оскільки сама партія існує за рахунок членських внесків.

Масові партії, як правило, спочатку формуються зовні представницьких установ з робітників і селян. Більшість масових партій - це партії лівої орієнтації. Члени партії не тільки платять внески, але і беруть активну участь в справах партії. Масові партії більш згуртовані, володіють більшою взаємозалежністю своїх організацій по вертикалі і горизонталі.


11.01.2015; 19:34
хиты: 131
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь