пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Розвиток молодіжного туризму у ХХ ст.

Розглянемо етапи розвитку молодіжного туризму у СРСР.

>Туристско-краеведческая діяльність із 1918 по 1928 роки було зосереджено у позашкільних закладах державної і проводилася у вигляді багатоденних (6-10 днів) екскурсій, подорожей, про «>кочевок». Головною їх тематикою було вивчення природничоісторичних дисциплін, сільськогосподарської праці і кустарних промислів. Примітно, що у 1918 р. в Наркомпросі організується спеціальне бюро шкільних екскурсій.

Наприкінці 20-х ХХ століття Товариством пролетарського туризму й екскурсій оголосили Всесоюзний дослідницький похід «За сировиною для верстатів п'ятирічки», у якому взяли участь дуже багато груп юних туристів.

У тридцятих років XX на практиці багатьох радянських педагогів значне місце займали туристські походи і екскурсії. Цікавий досвід О.С. Макаренка, який широко застосовував колективні відвідини цілях виховання. Видатний педагог використовував походи як стимул, як подарунок колективу за успіхи навчального й трудовому року. Аналізуючи досвід туристської роботи у комуні їм Ф. Еге. Дзержинського, Макаренка вважав, що немає кращого методу освіти та розвитку молоді, ніж літні екскурсії і походи, щорічно влаштовуючи їх задля своїх вихованців.

У 1940 року було видано наказ Наркома освіти РРФСР «Про дитячому туризмі». У школах було створено клуби юних туристів. Туризм і екскурсії переслідують передусім загальноосвітні завдання й у самій своєї партії несуть елементи фізичної гарту й підготовки майбутнього бійця. За 1940 р. до брати участь у походах привабили 261 тисяча школярів. На початку 1941 року оголошеноВсесоюзние експедиції піонерів і школярів місцями бойової слави громадянської війни й з вивчення малих річок.

Протягом років Великої Великої Вітчизняної війнитуристско-краеведческая діяльність школярів була допоможе фронту і тилу. Діти збирали дикорослі корисні рослини, записували біографії героїв Великої Великої Вітчизняної війни, допомагали сім'ям фронтовиків і інвалідів.

По закінченні війни і на початку 1950-х років дитячий туризм став масовим. Багато учителів - колишні фронтовики - організовували походи на місця боїв, долучали дітей до слави, і подвигу нашого народу. Саме на цей час багато вчителя використовують туризм як ефективний засіб виховання і навчання.

У 1960-х років бере своє початок Всесоюзний похід «Дорогий слави батьків». Перший Всесоюзнийслет учасників походу на місця революційної, трудовий і близький бойовий слави відбувся 19 вересня 1965 року укрепости-герое Бресті. У поході взяли участь понад трьох мільйонів. Під час походів споруджувалися пам'ятники загиблим, наводилися до ладу місця поховань, встановлювалися імен тих, хто поховано у братніх могилах. Було проведено 11 етапів походу. Всесоюзниеслети проводились Москві, Ленінграді, Києві, Ульяновську, Волгограді, Іванові, Мінську, Єревані, 12-й (і другий) зліт проходив під іншою назвою.

 

У роки отримала продовження практика проведення всесоюзних експедицій піонерів і школярів. Була оголошено Всесоюзна експедиція «Моя Батьківщина - СРСР».

З метою розвитку молодіжного міжнародного туризму у червні 1958 р. утворилося міжнароднемолодежное бюро “Супутник”. Бюро займалося питаннями обмінумолодежними групами СРСР із іншими. Однак у період із 1960 по 1970 року у закордонні поїздки виїжджали лише 0,4% громадян СРСР.

У 60-ті роки ХХ століття розвиток туризму у цей період відбувався за відповідність планами, виконання яких неможливо було обов'язково. Вони розроблялися на тривалі терміни (5-10 років) і затверджувалися вищими органами у туризмі. Нормативні показники планів, готових в основі при розвитку туристської індустрії і обслуговування, підлягалижесткому контролю.

Туризм використовувався як виховного на молоде покоління. Так було в 70-х роках проводилися всесоюзні походи і експедиції школярів та молоді. Цілі таких масових туристських підприємств листувалися вихованні патріотизму,екскурсионно-краеведческой роботі, спортивної тренуванні і загартуванню.

Відтоді почали впроваджувати нових форм відпочинку: деякі турбази почали приймати батьків із дітьми. Збільшився асортимент туристських послуг у туристських господарствах.

У період 1980-1992 рр. поступово росла матеріально-технічна база для лікувально-оздоровчого туризму, з'явилися нові готельні комплекси у містах країни (“>Измайлово” і “>Салют” у Москві, “Турист” в Пскові, “>Велинград” в Кисловодську та інших.), набули поширення нові види обслуговування – сімейний відпочинку ікурсовочное лікування. Прикурсовочном лікуванні відпочивальники мешкали у і будинках приватного сектору, а курс лікування й оздоровлення отримували у санаторії.Рекреационное обслуговування добре розвинене з урахуванням санаторіїв, і навіть будинків відпочинку.

Основними рисамиадминистративно-нормативного періоду є: розвиток туризму у умовах жорсткого нормування і планування; розповсюдження форм обслуговування (сімейний відпочинок,курсовочное лікування); створення великих і комфортабельних готельних комплексів; створення наукової основи вивчення туризму.

Організовувалися і морські екскурсії Чорним морем, поЯпонскому моря іОхотскому, по Білому,Баренцеву, Червоним морях. Масового характеру у роки придбали авіаційні тур маршрути. Більше 160 бюро користувалися послугами авіації, що дозволило відпочивати щорічно 2 млн. людина.

Аби вирішити питань молодіжного міжнародного обміну у червні 1958 року було створено Бюро молодіжного міжнародного туризму "Супутник".

Перебудова другої половини 80-х зрештою призвела до розпаду СРСР розвалу єдиної туристсько-екскурсійної системи Радянського Союзу. Почався процес створення незалежних держав, і навіть національних туристсько-екскурсійних організацій.

З1990-года період розвитку російського туризму характеризується переходом від адміністративного регулювання туризмом до економічного стимулюванню, заснованого на російських законах, що стосуються як підприємництва і ринку загалом, і туристської діяльність у частковості.

З 1992 р. Російській Федерації здійснюється програматуристско-краеведческого руху «Батьківщину», яка прийшла змінюють експедиції «Моя Батьківщина -СССР».


21.01.2014; 03:27
хиты: 73
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь