пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Що вивчає «Історія туризму» як навчальна дисципліна.

Сучасний туризм - складне явище, вивчення якого потребує комплексного всебічного підходу. Поряд з традиційним поняттям туризму як сфери економіки його можна розглядати як со-ціокультурний феномен, як сферу культури та людської діяльності. Відповідно і діапазон наукових дисциплін, що вивчають туризм, достатньо широкий. Як галузь господарства, економіки туризм є предметом дослідження економічних та управлінських наук, маркетингу, як соціальна сфера - політології, юриспруденції, соціології, соціальної географії тощо. Туризм як сферу культури і людської діяльності вивчають науки антропологічного, культурологічного та психологічного циклів, а також екології, історії, теорії і практики міжкультурних комунікацій, інші гуманітарні науки.
У будь-якій сфері людської діяльності жодний поступ неможливий без аналізу зробленого раніше, без усвідомлення попереднього досвіду. Історія туризму становить фундамент для наукових досліджень власне туризму, що актуалізується саме тепер, коли вживаються заходи для підвищення ефективності туристичної галузі.
Вивчення дисципліни сприяє розширенню світогляду спеціалістів, підвищує теоретичний рівень, стимулює самопізнання, що допомагає зрозуміти специфіку туризму в тому чи іншому регіоні світу з урахуванням його історичних і національних особливостей. Відтак історії туризму належить значне місце у підготовці фахівця з туризму.
Мета навчальної дисципліни “Історія туризму” - ознайомити студентів з історичним процесом розвитку туристичної галузі в загальному контексті історії світової і вітчизняної культури.
Предметом вивчення дисципліни “Історія туризму” є історичні аспекти виникнення і розвитку туризму у світі та в Україні, його сучасний стан.
Завдання дисципліни:
- вивчення витоків туризму в історії культури, динаміки розвитку подорожей, їх цілей, завдань і соціокультурних наслідків;
- розгляд історії туризму у зв’язку з певним типом культури, характерних особливостей мотивації подорожей, самих мандрівників і подорожників у різних культурах;
- простежування змін у географії подорожей і туризму в різні періоди історії;
- виявлення об’єктивних передумов становлення організованого туризму;
- розкриття особливостей вітчизняного туризму, його історії та розвитку на всіх етапах, аналіз сучасного стану українського туризму;
- показати географію сучасного міжнародного туризму, основні тенденції його розвитку.


21.01.2014; 01:13
хиты: 67
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь