пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

69. Розкрийте зміст гуманітарної[14] політики Української держави в період 1991-2012 рр.

 

                У радянських і пострадянських країнах був розповсюджений ідеал справедливості на принципі рівного забезпечення усіх громадян матеріальними благами. Це вульгаризований підхід до ідеалу справедливості. Він може бути реалізований, та і то частково, у тоталітарній державі, де держава повністю контролює розподіл матеріальних благ, або у монастирі. У вільних демократичних суспільствах ідеал справедливості трактується як рівність прав, свобод і можливостей для всіх людей.

                Соціальна робота покликана знижувати рівень несправедливості, в першу чергу, по відношенню до соціальних аутсайдерів, дітей, пенсіонерів, інвалідів. Але в різних державах вона виконує різну гуманітарну функцію, реалізується, насамперед, через державну гуманітарну політику.

                Що ж являє собою “державна гуманітарна політика”? Перше і головне: вона є невід’ємною складовою загальної політики держави. Виконуючи об’єд­нуючу, інтегруючу і стабілізуючу функцію у соціально неоднорідному суспільстві, держава здійснює управління сферами суспільного життя: соціальною, економічною, політичною, культурною.

                Це означає, що держава повинна забезпечити кожній людині належні умови життя на засадах свободи, справедливості і солідарності, зокрема, в економічній сфері сприяти формуванню соціально-орієнтованої ефективної ринкової економіки; в політичній створити умови для формування і діяльності органів державної влади на засадах демократії, узгодити на цих же принципах діяльність різноманітних громадських об’єднань відповідно до вільного волевиявлення народу; в духовній сфері – забезпечити свободу волі у повному обсязі й без будь-яких (окрім, очевидно, моральних) обмежень; у сфері культури – реалізацію творчих потенцій особистості.

                Першочергові завдання державної гуманітарної політики:

                По-перше, це підвищення життєвого рівня суспільства, створення відповід­них умов і законодавства для підвищення якості життя народу. Поза відповідним рівнем масового добробуту населення про реалізацію гуманістичних пріоритетів говорити не варто.

                По друге, центральною ланкою цього процесу є формування національного світогляду, державницької ідеології, яка б сприяла консолідації суспільства та поваги до представників інших культур.

                По-третє, державна гуманітарна політика повинна забезпечувати неухильне дотримання прав людини.

                По-четверте, необхідно розробляти і впроваджувати чітку систему заходів, спрямованих на пропаганду здорового способу життя, на охорону здоров’я людини, охорону праці та навколишнього середовища.

                По-п’яте, треба значно активізувати роботу у напрямі подальшої гуманітаризації та демократизації освіти та виховання.

                По-шосте, всім засобам масової інформації належить негайно покінчити з поширенням (якщо не сказати з пропагандою) ідей насильництва, культу грубої фізичної сили, зменшення цінності людського життя.

По-сьоме, треба створити реальні умови для всебічного міжнародного співробітництва, підтримання миру, формування культури миротворчої життєдіяльності як основи інтегрування України у світове співтовариство, у світову культуру.


хиты: 206
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь