пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

24. Проаналізуйте в історико-етнополітичному контексті особливості процесу обмеження та ліквідації царським урядом автономії України (друга половина 17-18ст)

 

                Характеризуючи перше питання, потрібно сказати, що в другій половині 17 ст. посилюється наступ царизму на автономні права України. Новим гетьманом Лівобережної України після Івана Мазепи став Іван Скоропадський (1708-1722). За його гетьманування відбувалося руйнування основ української державності. Насаджувалися не властиві для України органи правління, суттєвих обмежень зазнала влада гетьмана, безжально використовувався економічний та людський потенціал України (проілюструйте фактами). Інкорпораційна політика царизму яскраво проявилася в утворенні Малоросійської колегії на чолі з С.Л.Вельяміновим. Які функції вона виконувала, які завдання ставились перед нею?

                Відзначте, що після смерті І.Скоропадського у 1722 р. відбувається перша ліквідація гетьманства, оскільки Петро І заборонив вибори наступного гетьмана.

                Потрібно відзначити про існування опозиції у складі групи українських автономістів, висвітлити політику наказного гетьмана П. Полуботка, який здійснив реформу судочинства.

                Після смерті Петра І у 1725 р. було призупинено процес цілковитої ліквідації автономії України. Які чинники вплинули на закриття Першої Малоросійської колегії і дозвіл населенню обирати  гетьмана? Ним став сімдесятирічний миргородський полковник  Данило Апостол (1727-1734).  Після обрання його гетьманом, Д.Апостол подав петицію про відновлення державних прав України на основі «статей Б.Хмельницького». У відповідь російський уряд видав указ, яким визначав правове становище Гетьманщини  – «Рішительні Пункти». Покажіть, що вони значно обмежували гетьманську владу. Прослідкуйте основні напрями реформаторської політики Данила Апостола, що сприяло стабілізації внутрішнього життя України. Після смерті Д.Апостола у 1734 р. відбулася друга ліквідація гетьманства. Який орган було запроваджено для управління Україною?

                Далі відзначте, що останньому українському гетьманові – Кирилу Розумовському – вдалося дещо розширити автономію України. Зупиніться на характеристиці проведених ним реформ та передумовах остаточної ліквідації Катериною ІІ гетьманства та Запорозької Січі.

                Покажіть процес остаточної ліквідації автономії України (ліквідацію полково-сотенного устрою Гетьманщини, ліквідацію соціальної структури населення, насадження кріпацтва, запровадження російського адміністративного устрою на території Наддніпрянської України).*

                * Ліквідувавши Січ, російський царат почав скасовувати рештки автономних прав України. У 1781 р. було знищено полково-сотенний адміністративний устрій України і Гетьманщину поділено на три намісництва (губернії): Київське, Чернігівське та Новгород-Сіверське що разом утворили Малоросійське генерал-губернаторство. Частина українських земель відійшла до Новоросійської губернії. У 1782 р. ліквідовано Малоросійську колегію, яка за даних умов була елементом української автономії. В усіх губерніях замість українських заведено російські адміністративні та податкові установи. У 1783 р. скасовано давній військовий устрій: козацьке військо було реорганізовано у 10 кавалерійських полків. Тоді ж в Україні запровадили загальне кріпацтво, селян остаточно прикріпили до землі. Дошкульного удару зазнала українська церква, майно якої було секуляризоване, разом з нею постраждали ті культурні установи, що перебували під церковною опікою, було закрито ряд монастирів.

 

 


хиты: 493
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь