пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

14 . Визначте передумови об’єднання Галичини і Волині в єдину державу, охарактеризуйте етапи її розвитку.  ( 1199-1340рр)

 

                В 1199 р. з’явилося нове державне об’єднання – Галицько-Волинське князівство. Цей історичний акт здійснив волинський князь Роман Мстиславович. Він зумів підпорядкувати непокірні боярські угруповання в м. Галичі, здобув собі славу успішними походами на половців та литовських князів; підтримував добрі відносини з Візантією, Угорщиною, Ватиканом. В кінці свого князювання він утвердився і на київському престолі. Основною передумовою об’єднання Галицької та Волинської землі в одному князівстві були їх економічні та культурні зв’язки. Виникненню та піднесенню Галицько-Волинської держави сприяли наступні фактори:

1. Вдале географічне розташування:

? віддаленість від центру послаблювала вплив київської влади;

? князівство знаходилося на перехресті важливих торгових шляхів;

? природні умови робили цю територію важкодоступною для кочівників.

2. Спільність боротьби двох князівств проти агресії з боку Польщі та Угорщини, а згодом проти монгольського нашестя та іга.

3. Об’єднавча політика князів Романа Мстиславовича (1199–1205) та Данила Галицького (1238–1264 рр.)

4. Багаті родовища солі, що сприяло економічному зростанню та торгівлі князівств.

5. Спільність культурних традицій, звичаїв, обрядів.

                Етапи розвитку Галицько-Волинської держави:

                1 етап (формування) - Розпад Київської держави - виникає Волинське князівство із центром у Володимирі (р. Буг) і над Дністром виникає Галицьке князівство (Ростиславичі).

                Зміцнення Галичини - за князя Володимира (1124-1153). Столиця - Галич, торговий центр. Потім його син Ярослав (Осьмомисл), 1153-1187, наймогутніший князь. Після його смерті влада переходить до Волинського князя Романа Мстиславича (1199-1205). Створив Галицько-Волинську державу.

                2 етап (Розквіт).

                Після смерті Романа були Данил і Василько Романовичі. Данил заснував Львів і Холм. Вів боротьбу з татарами, 1264 році загинув. Після Данила князював його син Лев. Він здобув Люблінську землю від поляків, від Мадярів - Закарпаття. Після смерті Льва князював його син Юрій.

                3 етап (занепад) - князь Юрій 2 (1323 - 1340) - намагався обмежити владу бояр, опирався на міщан та іноземців. Бояри його отруїли(1340р). Держава, по-суті, існувала, але політичної ваги не мала.

 

 


хиты: 1338
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь