пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

22 Висвітліть умови прийняття Переяславського договору, визначте суть «Березневих статей» та їхнє значення в контексті українського державотворення.

Підписані 27 березня 1654р. московським царем Олексієм Михайловичем прохальні чолобитні статті Б.Хмельницького фактично являли собою конституцію. В ній закріплювався правовий статус Війська Запорозького:
в Україні зберігався військово-адміністративний устрій залишалось в силі звичаєве судочинство реєстр козацького війська визначався в 60 тисяч чоловік стверджувалося право козацького війська обирати гетьмана, який повинен був присягати царю Військо Запорозьке повинно було воювати спільно проти ворогів.
Ці та інші положення закріпили нове правове становище українського уряду як васальне. Разом з цим вони передбачали збереження державного суверенітету України.Війська Запорозького.

Визначте суть і наслідки поступового обмеження автономії Лівобережної України в складі Російської держави друга половина XVII ст..
З 1687р. для Лівобережної України розпочався новий етап, який інколи називають московським періодом її існування 1687-1764рр.. царський уряд мало-помалу закріплював за собою право усувати гетьманів, полковників та інших адміністраторів, перетворювати козацькі полки не регулярні московські військові підрозділи, реорганізовувати структури центрального і місцевого управління, замінювати старшинські уряди губернською формою правління тощо.


хиты: 237
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь