пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

16. Проаналізуйте суть змін у стані освіти, які відбулися на укр.землях з середини 14-17 ст.

Розвиток освіти в Україні, починаючи з ХІV ст., відбувався у складних соціальних і національно-культурних умовах. Включення українських земель до складу Великого князівства Литовського спочатку не внесло суттєвих змін у їх культурно-національний розвиток. Тут продовжували діяти православні школи, традиції яких склались у період Київської Русі і викладання в яких велося церковнослов’янською мовою. Але поступово, у процесі зближення Литовської держави з Польщею у князівстві посилюються польські впливи. Як наслідок навчання у чужій школі у середовищі литовської й української шляхти почалося культивування презирства до рідної мови.

На українських землях давався взнаки кризовий стан шкільної освіти, відсутність власної вищої школи. Як правило, школи існували при церквах і монастирях, де навчались переважно діти міщан, селян, дрібної шляхти. Першим підручником у школах був буквар, зразки якого не збереглися, першою читанкою – часослов. В Україні наприкінці ХVІ – на початку ХVІІ ст. створюваються протестанстські та соцініанські школи, які пропагують реформаторські ідеї

Єзуїти відкривали свої школи та колегії, які мали два відділи: нижчий і вищий. Чільне місце в них посідала латинська мова. В Україні діяли 23 єзуїтські колегії – у Ярославі (1575), Львові і Луцьку (1608), Києві (1647) 

Навчання здійснювалося за поширеною в Європі системою “семи вільних мистецтв”, яка поділялась на тривіум (граматика, риторика, діалектика) та квадріум (арифметика, геометрія, астрономія, музика). Острозька школа, як і більшість шкіл того часу, мала переважно гуманітарну спрямованість.

Разом з тим, навчання будувалось таким чином, щоб випускники школи за рівнем освіти не поступались тим, хто закінчив католицькі та протестантські школи. У зв’язку з цим в Острозі значну увагу приділяли вивченню латини, За навчання у братських школах батьки сплачували певні кошти, діти незаможніх батьків навчалися безкоштовно. Найголовніша увага приділалась вивченню слов’янської та української книжної мов. У 1615 р. була заснована Київська братська школа. Викладання не у всіх школах було однаковим і визначалося можливостями братствю.

 

 

 


хиты: 169
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь