пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

8.Охарактеризуйте етапи розвитку Київської Русі, її державну організацію

Серед істориків побутує думка, що перший етап у розвитку києворуської державності був "варязьким". Його особливістю було панування чужоземної політичної еліти з її об'єднавчо-централістичними устремліннями.Утвердження Олега в Києві стало вирішальним кроком на шляху державного будівництва в Східній Європі й мало надзвичайно важливі політичні наслідки. Це був перший на Русі двірцевий династичний переворот, внаслідок якого було скинуто династію Києвичів. Саме з відомостей про взяття Олегом Києва літописці починають історію єдиної східнослов'янської держави — Київської Русі.

Князювання Ігоря мало чим відрізнялось від Олегового. Коли племена деревлян та уличів відмовилися підкорятися і сплачувати йому данину, Ігор вогнем і мечем скорив деревлян. Під час повстання деревлян у 945 р. Ігоря було вбито. Його вдова Ольга жорстоко помстилася за це деревлянам.За княжіння Ольги політична структура Київської держави набуває більш чітких обрисів. Ользі вдалося утримати у покорі деревлян, і їх землі остаточно перейшли до Київської держави.

Політична ситуація в Київській державі ускладнилася за правління сина Ольги — Святослава. Святослав більшість часу проводив у військових походах, які здебільшого не відповідали інтересам Київської держави. Матеріальні втрати катастрофічно позначались на економічному житті держави.Унаслідок цього почався розпад Київської держави.Став княжити Володимир (червень 978 p.), призвела до того, що частина княжінь вийшла з покори. Свою державну діяльність він розпочав з походів. Завдяки його старанням Київська Русь з часом стала найбільшою за розмірами державою в Європі.

І все ж Русь середини — другої половини X ст. мала, хоча й обмежені, але стабільні ознаки державної організації. Політичний лад Київської Русі складали:

1. Князь і київська знать. Вони були вищими представниками державної влади. Князівські дружинники у процесі розпаду родів ставали великими землевласниками 2. Військо Військо було підпорядковане князеві, але й він залежав від нього. Саме цей чинник був основою політичної організації ранньої Київської держави 3. Влада і право Володимир, який, приборкавши місцевих князів, зосередив їх у руках своєї династії. Він спрямовував зусилля на розвиток, зміцнення та систематизацію внутрішніх зв'язків у країні.

 


хиты: 189
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь