пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» story
» story2

5.Основні підходи, які існують у сучасній історичній науці, щодо проблеми етнічного походження Київської Русі

Руську землю було започатковано десь у 6 ст. Цю державу очолив князь Кий. І етап у утворенні Русі переважали організаційні риси властивим княжим. ІІ етап 882р. за часів Олега та  Ігоря (914-945) Русь вела успішні бої та війни проти сусідніх держав. ІІІ етап (980р) період розквіту- припадає на правління Ярослава. Але разом з цим періодом З*явилася ознака ПОЛІТИЧНОЇ РОЗДРОБЛЕНОСТІ . Феодальне роздроблення спричинило розпал Русі на багато дрібних князівств (ГАЛИЦЬКЕ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКЕ, КИЇВСЬКЕ, ПЕРЕЯСЛИВСЬКЕ,…….)

Фактори політичної роздробленості а) зростання великого феодального землеволодіння б)Великі простори держави в)відсутність чіткого успадкування князівсьва г) занепад торгівлі д) напади кочівників

Термін "Русь" давніший, ніж "Україна". Є як мінімум три теорії походження цього слова — південна, яка пов'язує його з кочовими племенами роксоланів (союзу роксів-русів та аланів), північна — її прихильники вважають, що "Русь" скандинавського походження. Треті вважають, що це слово місцеве і пов'язують , його з топонімікою Середнього Подніпров'я (річки Рось, Росава тощо). Якої б теорії ми не дотримувалися, головне те, що така держава існувала і саме на території сучасної України.Назва "Україна" вперше зустрічається у літописі під 1187 p., коли Русь стала розпадатися на окремі князівства. Під цим терміном літописець розумів частину колись єдиної Русі (у літописі йдеться про смерть чернігівського князя за яким "україна много постонаша", тобто горювала). Пізніше термін "Україна" став більш поширеним і витіснив поняття "Русь". Але й до сьогодні на західній Україні він зберігся. Інколи населення цього регіону називає себе русинами.


хиты: 186
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история европы
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь