пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Фітомоніторинг клімату

Клімат – статистично багаторічний режим погоди, який визначається широтою місцевості, висотою її над рівнем моря, віддаленістю місцевості від океану, рельєфом суходолу, характером підстилаючої поверхні, антропогенним впливом та іншими чинниками. Існує кілька класифікацій клімату: за географічними зонами (клімат тайги, клімат тропічних пустель тощо), за зв’язком атмосфери з поверхнею землі (клімат приземного шару повітря, клімат вільної атмосфери та ін.), за циркуляцією поверхневих мас над суходолом і океаном  (континентальний, морський, або океанічний ), за ступенем сухості або, навпаки, вологості повітря (аридний, семіаридний, гумідний та ін.).

Клімат в будь-якому куточку Землі – це інтегральна характеристика змін під впливом природних факторів, а також антропогенних чинників, як глобального, так і локального характеру. Ступінь впливу цих факторів неоднаковий, але нехтувати під час досліджень жодним з них не можна. Весь комплекс причин, що формують зміни клімату в конкретному регіоні,  підлягає дослідженню.

Важлива задача кліматичних досліджень за регіональними програмами – розробка моделей формування регіонального клімату, а також розробка сценарієв можливої його зміни під впливом глобального потепління, а також місцевих антропогенних факторів.

Схема регіонального кліматичного моніторингу складається з:

-інформаційної бази даних;

-діагностичної оцінки фактичного стану клімату;

-оцінки стану клімату в близькому майбутньому  та в перспективі;

-оцінки можливої реакції окремих об’єктів природного середовища на зміни клімату;

-рекомендацій народному господарству по зниженню негативних наслідків змін клімату.

Оцінка можливої реакції окремих об’єктів природного середовища на зміни клімату на Україні. Зміна температурного режиму, кількості опадів, випаровування за останні 30 років та антропогенні перетворення ґрунтового покриву призвели до:

1.Зміни меж природних зон. З’явилися ознаки нехарактерні для природних зон України. В районах Херсонської та Миколаївської областей, крім процесів ерозії і засолення, мають місце ознаки зпустелювання.

2.Зміни структури грунту. Знизився вміст гумусу (з 17 до 3%), з’явилися пилові бурі, суховії, змінився характер рослинності.

3.Зміни агрометеорологічних умов вирощування сільськогосподарських культур:

-змінилися умови зимівлі озимих, період з температурами нижче 0оС зменшився  приблизно на 20 днів;

-нестійкий сніговий покрив під час зимівлі рослин;

-перепади температури від аномально високих до аномально низьких, які призводять до пошкодження рослин;

-пом’якшення і потепління клімату, яке призвело до активізації хвороб і шкідників сільськогосподарських культур і зменшення їх продуктивності.

4.Збільшення негативного екологічного тиску на природне середовище (посухи, зливові дощі, суховії, пилові бурі), що призвело до погіршення земельних ресурсів.

5.Зміни температури і вологості зимового періоду і як наслідок зменшення стоку річок, що призвело до змиву в річки добрив.


20.01.2014; 04:06
хиты: 154
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь