пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Стійкість рослин до забруднення важкими металами

Для виявлення різних забруднюючих речовин використовують різні видиБ.и.: у загальне забруднення - лишайники і мохи, для забруднення важкими металами - зливу і квасоля,диоксидом сірки - ялина і люцерна, аміаком - соняшник, сірководнем - шпинатом і горох,полициклическими ароматичними вуглеводнями (>ПАУ) - недоторка та інших.

Використовуються й звані <живі прилади> -растения-индикатори, висаджені на грядках, уміщені увегетационние судини чи спеціальних коробочках (щодо останнього використовують мохи, коробочки із якими називаютьсябриометрами). <Живі прилади> встановлюють у школах найзабрудненіших частинах міста.

Дослідження, проведені на деревних рослинах показали, що важкі метали можуть накопичуватися в рослинах, за їхніми змісту можна оцінити екологічну обстановку території. Забруднення міддю б'є по зростанні рослин, цинком – призводить до відмиранню листя рослин, кобальтом – до ненормальному розвитку тощо. Індикаторами присутності фтору є чутливі рослини, котрі накопичують його й реагують цейфитотоксикант некрозом листя (гладіолуси,фрезия).

Наведені приклади свідчать, що селекціонери може зробити багато створеннябиоиндикаторов різноманітних забруднень. Чутливі рослини можуть замінити дорогу установку для газових аналізів. Такий «газоаналізатор» виявиться доступним кожній людині.


20.01.2014; 03:57
хиты: 152
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь