пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Оцінка ризику використання трансгених рослин

Трансгенні рослини (ТР) - це рослини, у власне генетичний матеріал яких «вмонтовані» чужорідні гени, що роблять рослини стійкими до шкідників і хвороб. У Північній і Південній Америці сільгоспвиробники виявляють великий інтерес до ТР, посіви яких щорічно збільшуються. Якщо в 1996 р. в світі було 1,8 млн га, то в 1999 р. вже майже 40 млн га, у 2000 р. - 60 млн га. Це не рахуючи Китаю, який не дає офіційної інформації, але, за оцінками, близько 1 млн китайських фермерів вирощують трансгенну бавовну приблизно на 35 млн га.
Вигоди очевидні. Витрати на хімічні засоби захисту рослин при дотриманні технології скорочуються. Менше число обробок посівів - відповідно менше витрат на пальне, оплату праці механізаторів. Навіть при більш високій вартості насіння трансгенних культур (ТК) сіяти їх вигідніше. Ринкові ціни на продовольчі ТК не відрізняються від цін на традиційні. На думку експертів, коли на ринок вийдуть ТК «другої хвилі» (з поліпшеними харчовими властивостями), ціни значно зростуть. Створення сортів ТР - справа дорога.
Росія щорічно втрачає через бур'янів і шкідників 34,6% злакових культур, 42% цукрових буряків, 37% соняшнику, 42,2% картоплі. Росіяни щорічно споживають 35 млн т картоплі. У грошовому вираженні це приблизно 7 млрд доларів. Втрати від колорадського жука становить приблизно 3 млрд доларів. Але колорадський жук це ще не все, 10% картоплі гине від фітофторозу. Є трансгенний сорт, стійкий до цього захворювання. А картопляні віруси? І на цій випадок є трансгенний сорт. У Росії поки не вирощують ТР.
До теперішнього часу створені і дозволені для використання в харчуванні населення в США, Канаді, Японії, країнах Європейського союзу кілька десятків трансгенних сільськогосподарських культур, серед яких соя, картопля, кукурудза, цукровий буряк, гарбуз, папайя. У РФ після досліджень зареєстровані 4 види імпортних генетично модифікованих (ГМ) продуктів - соя, два види кукурудзи та картоплю.
За харчовими властивостями - вмістом білка, вітамінів, необхідних амінокислот і інших цінних складових - ГМ продукти на рівні традиційних або нижче.
Непередбачуваність поведінки гена в чужому організмі - ось що турбує вчених, відповідальних за здоров'я населення. Коли синтезується новий білок, утворюються мінорні компоненти, які не вивчені і їх важко визначити, але які можуть викликати негативні наслідки, аж до мутагенних, канцерогенних і токсичних ефектів. У цьому відношенні необхідно бути обережним і проявляти розумний консерватизм.
Група експертів ВООЗ вважає, що вбудований в рослину ген може перейти в мікрофлору кишечника ссавців і викликати опір мікрофлори антибіотиків.
Підходи до оцінки безпеки і якості харчової продукції, отриманої з генетично модифікованих джерел (ГМД) в різних країнах, відрізняються за змістом та обсягом, що проводяться. Розуміння того, що традиційні критерії та методи оцінки безпеки їжі (наприклад, що застосовувалися в разі харчових добавок чи пестицидів) не можуть бути повністю застосовні для ГМІ, викликало необхідність розробки спеціальних методичних підходів і критеріїв. Більшість вчених вважають необхідною поетапну оцінку безпеки та якості ГМІ. Обсяг проведених досліджень диференційований залежно від особливостей продукту. В основі цього підходу лежить принцип композиційної еквівалентності, який полягає в порівнянні ГМІ з традиційним аналогом за фенотипическим характеристиками, рівнем вмісту основних нутрієнтів, антіаліментарних і токсичних речовин та алергенів, характерних для даного виду продовольства чи визначених властивостями переносимих генів. Якщо в результаті оцінки композиційної еквівалентності не виявляється відмінностей ГМІ від традиційних аналогів, то ГМІ зараховують до першого класу безпеки та пропонують вважати повністю нешкідливими для здоров'я споживачів.
При виявленні відмінностей від традиційного аналога (другий клас безпеки) або повної невідповідності з традиційним аналогом (третій клас безпеки) оцінка безпеки ГМІ повинна бути продовжена.
Наступні етапи передбачають дослідження харчових і токсикологічних характеристик ГМІ. Оцінка харчових властивостей передбачає вивчення харчової цінності нового продукту, його квоти в раціоні людини, способів використання в харчуванні, біодоступності, оцінки надходження окремих нутрієнтів (якщо очікувані надходження нутрієнтів перевищують 15% від його добової потреби), впливу на мікрофлору кишечника (якщо ГМІ містять живі мікроорганізми).
Токсикологічна характеристика включає такі показники: токсікінетіка, генотоксичність, потенційна алергенність, потенційна коллогізація в шлунково-кишковому тракті (у разі змісту в ГМІ живих мікроорганізмів), результати субхронічне (90 днів) та токсикологічного експерименту на лабораторних тваринах і досліджень на добровольцях.
На основі міжнародного та вітчизняного досвіду у проведенні досліджень нового продовольчої сировини і харчових продуктів у РФ розроблений і введений в дію особливий порядок оцінки безпеки і якості, а також реєстрації харчової продукції, отриманої з генетично модифікованих джерел. Відповідно до цього порядку розподіляються обов'язки між провідними науковими закладами країни за окремими напрямами експертизи (постанова № 7 від 6 квітня 1999 р. Головного державного санітарного лікаря РФ). Цією постановою передбачається три напрямки оцінки ГМІ: медико-біологічна, медікогенетіческая і технологічна експертиза.
На думку інституту харчування РАМН, приблизно половину нашого раціону харчування через 20 років будуть становити генетично змінені продукти. 


20.01.2014; 03:10
хиты: 204
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь