пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Екологічна заміна рослинності та компенсація факторів місцезростань

Заміна рослинності спостерігається тоді, коли в подібних екологічних умовах знаходяться різні фітоценози.

В.В.Альохін розглядав різні типи замінних асоціацій:

1.Генетично-замінна асоціація – близькі стадії заміни рослинності. Зустрічаються тоді, коли стадії заміни рослинності в фітоценозі не співпадають зі стадіями еволюції умов середовища. Вони спостерігаються як на ділянках, де зміни рослинності ще не встигли відбитися в умовах середовища, так і на ділянках, де еволюція середовища випереджає зміни рослинності.

2.Культурна і біотична заміна пов’язані з порушенням первинної корінної рослинності людиною, або тваринами. Різні стадії відновних, або, навпаки, руйнівних змін рослинності.

3.Синекологічна заміна. Визначається відносною і тимчасовою екологічною рівноцінністю деяких видів. Зумовлена однаковими вимогами різних видів рослин до умов місцезростання.Дозволяє існувати в подібних, але не рівнозначних, місцях різним рослинним угрупованням.

4.Географічна замінa. Пов’язана з відмінностями у флористичному складі однорідних місцезростань в різних областях. Аналіз географічної замінності має значення для екстраполяції індикаційних даних.

5.Історична заміна. Спричинена тим, що одні види зайняли територію раніше інших, хоча останні мають на неї стільки ж, або навіть більше “екологічних“ прав.

До формування близьких фітоценозів в різних місцях зростання  може призводити також компенсація факторів середовища. Більше компенсуються фактори, що опосередковано впливають на екологічні умови, менше –фактори що  впливають безпосередньо. Результатом компенсації факторів є виникнення тимчасових угруповань, шляхи подальшої еволюції яких розходяться.

Існує чотири основних типи компенсації кліматичних, едафічних, біотичних і антропогенних факторів, а також їх взаємні поєднання.

1.Компенсація кліматичних факторів спричинює розповсюдження однакових рослинних угруповань в різних кліматичних умовах. Наприклад, сухість повітря може компенсуватися сильними довготривалими вітрами, а довжина вегетаційного періоду – високими температурами влітку.

2.Компенсація едафічних факторів зумовлює ріст однакових рослинних угруповань на різних грунтах. Наприклад, літолого-гідрологічна компенсація механічного складу і вологості, коли доступність поживних речовин і шкідливий токсичний вплив солей регулюються вологістю грунта.

3.Компенсація біотичних факторів. Фітоедафічна компенсація пов’язана з тим, що рослина знаходить однакові синекологічні умови в різних фітоценозах. Умови конкуренції можуть значно скоротити екологічний ареал рослини, а сприятливі, позаконкурентні умови, навпаки,- розширити.

4.Компенсація антропогенних факторів, або культурно-едафічна компенсація пов’язана з сільскогосподарською діяльністю людини. Залежить від форми і ступеня впливу людини на ландшафт.


20.01.2014; 00:10
хиты: 142
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь