пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дати комплексну екологічну оцінку сціофітам

Сціофіти (від грец. σκιά — «тінь» і грец. φυτóν — «рослини») — тіньолюбні рослини, що звикли жити в умовах тривалого затемнення і не витримують сильного сонячного сяйва.

Це рослини печер, скель, водних глибин, ґрунту, але найчастіше — нижні яруси лісу тощо.

Особливості[ред. • ред. код]

Листя досить велике з широкою листовою пластинкою, але тонке, що сприяє більшому поглинанню світла. Розташоване так, щоб отримати максимальну кількість світла, тобто горизонтально чи під невеликим кутом до землі.
В лісі рослини нижніх ярусів орієнтовані до «просвітів», залишених кронами більших дерев. Зменшення затінення одних листків іншими забезпечується розташування листя в одній площині у вигляді мозаїки.

Деякі тіньові рослини здатні до захисних реакцій у відповідь на дію сильної сонячної радіації: листя приймає вертикальне положення (квасениця звичайна) тощо.

Клітини мезофіла рівномірно розподілені, з великим міжклітинниками. Хлоропласти — великі та темні. Концентрація хлорофілу в одному хлоропласті може бути в 5-10 разів більша, ніж у геліофітів. Порівняно з геліофітами, в сциофітів тилакоїди в гранах розташовані більше компактно.

Листок містить близько 4-6 мг (іноді навіть 7-8 мг) хлорофіла в 1 г.
У багатьох тіньолюбних рослин при надлишку світла настає гальмування процесу фотосинтезу (багатоніжка звичайна). У деяких світло викликає справжній «сонячний удар» — хлоропласти злипаються, хлорофіл руйнується.

Деякі приклади[ред. • ред. код]

·                    Atriplex patula

·                    Echinodorus berteroi

·                    Mimulus cardinalis

·                    Plantago lanceolata

·                    Solidago spathulata.


20.01.2014; 00:09
хиты: 198
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь