пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дати комплексну екологічну оцінку сукулентам

Сукуле́нти (від лат. succulentus — «соковитий») — рослини, що мають спеціальні тканини для запасу води.

Місця зростання[ред. код]

Група сукулентів в цілому охоплює понад 10 000 видів (майже 4 % судинних рослин).[1] До даної обширної групи належать рослини різного географічного походження. Особливо характерні сукулентні рослини для флори засушливих регіонів Південної таПівнічної Америки (кактусиехеверіїагавипахіфітуми), Південної Африки (аргіродермишвантезіїлітопсиконофітуми,плейоспілосихавортіїгастерії), Східної Африки та Мадагаскару (алоеаденіумипахіподіуми), Західної Африки та Канарських островів (еоніумимонантеси), де вони ростуть поодиноко або великими групами часто в умовах різкої нестачі вологи.

Морфологічні та фізіологічні особливості[ред. код]

Епідерміс сукулентних рослин зазвичай має дуже потовщену кутикулу, стебла та листя часто вкриті восковим шаром і багаточисельними волосинками. Для них характерна форма стебла з малою площею випаровування, повна відсутність листя або своєрідна будова та їх розміщення. До того ж ці рослини володіють особливим типом метаболізму, який дозволяє економно витрачати, накопичену у вологий період воду.

Різновиди[ред. код]

Сукулентні рослини надзвичайно різноманітні: серед них є трав'янисті рослини та чагарники, малюки розміром 2-3 см та великі рослини, в природніх умовах досягаючі у висоту 6 м. Сукулентні рослини не зв'язані між собою загальним походженням, їх схожі риси викликані схожими умовами проживання. Тому — це категорія не ботанічна, а скоріш фізіологічна; такі рослини зустрічаються в найрізноманітніших родинах. В повному складі до сукулентів відносяться всі представники родини Аїзові, а також багато родів родин ЛастівневіТовстянкові,АгавовіАсфоделовіМолочайні. Сукуленти є навіть серед таких родин як Ароїдні (заміокулькас), Бромелієві (діккія), Виноградові (циссус чотирикутний). Багато видів сукулентів занесені до «Конвенції з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори», а також до «Червоних списків рослин» країн світу.

Класифікація[ред. код]

Розрізняють стеблові та листяні сукуленти.

·                    Стеблові сукуленти: зберігають вологу в потовщеному, часто ребристому, стеблі. Листя як правило дрібне або редуковане в колючки. Прикладом можуть служити кактуси та деякі види молочаїв (Euphorbia). Серед стеблових сукулентів можна виділити підгрупу, звану каудексоформною. Ці рослини запасають вологу у дуже потовщеній частині стебла або кореня — каудексі. Представниками каудексоформних є аденіумятрофааденіяпахіподіум.

·                    Листяні сукуленти: зберігають вологу в товстому листі. Приклади: ехеверіялітопсалоеагавахавортіяпахіфітум.

Сукуленти в Україні[ред. код]

Окрім приватних колекцій та ботанічних садів, сукуленти зустрічаються на території України в дикій природі. Серед них є, як «місцеві мешканці», такі, як молодило та очиток, так і «варяги», що акліматизувалися в наших умовах. Насамперед, це деякі види опунцій, що зустічаються в дикій природі на південному узбережжі Криму.

Застосування[ред. код]

Сукулентні рослини широко застосовуються в озелененні житлових приміщень при створенні мікроландшафтних композицій та любительських колекцій. Оригінальність зовнішності в них поєднується з надзвичайною невибагливістю. Уродженці посушливих районів, вони чудово переносять сухе повітря квартир. Для доброго росту більшості з них потрібні легкий, вологопроникний ґрунт, яскраве сонячне освітлення, помірний полив в період росту, прохолодне та майже сухе утримання в період спокою, який у більшої частини видів припадає на зиму. Багато видів сукулентів протягом всього року легко розмножуються стеблами і листовими черенками. У медицині, в тому числі і народній отримали широке застосування алое такаланхое. В фармакології також застосовуються деякі види агав, з яких виробляють гормональні препарати, та гудія, яку використовують як засіб для зниження ваги. Opuntia ficus-indicaі зараз залишається одним з найулюбленіших харчових рослин мексиканців. Опунції ж вирощують в якості живих загорож. З агав виробляють алкогольні напої: пулькемескаль татекілу.


20.01.2014; 00:05
хиты: 179
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь