пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Екологія
» Біологія

Дати комплексну екологічну оцінку мезофітам

Мезофіти  (від др. -греч. Μέσος - середній + φυτόν - рослина ) - наземні рослини , які пристосовані до проживання в середовищі з більш-менш достатнім , але не надлишковим зволоженням грунту. Займають проміжне положення між гігрофітамі і ксерофітами . Зразком середовища проживання мезофітов може служити сільський луг в помірній кліматичній зоні ( приклади рослин - різноманітні види з родів мітлиця , тимофіївка , ромашка , конюшина , золотарник та ін.) Крім лугових трав , в помірному поясі до мезофитам відносяться більшість лісових трав ( конвалія , медунка тощо) і листопадні дерева і чагарники ( наприклад , бук , бузок , ліщина ) . Однак мезофіти складають найбільшу екологічну групу наземних рослин і поширені ширше : від помірного кліматичного поясу , в якому переважають , до тропічного сухого.

Мезофіти вимагають більш -менш безперервного водопостачання в період вегетації. Вони не терпимі до тривалої посухи ; Ксероморфізм у них відсутній або недостатньо розвинений; в надзвичайних умовах швидко втрачають вологу і в'януть. До нетривалим періодам посушливої ​​погоди більшість мезофітов легко адаптуються , але періодично повторювані посушливі цикли і тривалі періоди зневоднення можуть призвести до в'янення , порушень на клітинному рівні - плазмолізу і загибелі рослин. У мезофітов в середньому помірна потреба у воді , але може широко варіюватися від виду до виду . У категорії мезофітов немає ознак специфічної морфологічної адаптації , однак вони зазвичай мають добре розвинену кореневу систему з розгалуженим корінням , а також широкі , плоскі і зелене листя , форма яких досить різноманітна. Лист більш тонкий порівнянні з ксерофітами , іноді з великим числом продихів на нижніх сторонах листя , з тонкою кутикулою , волоски на листках рідкісні або відсутні. У тканинах листа зазвичай добре структурована одношарова паренхіма , також як і шар епідермісу у верхній і нижній частині листа.

Мезофіти лугів , степів та інших добре освітлюваних сонцем місць існування володіють вираженими рисами світлолюбних рослин ( геліофіти ) ; мезофіти нижнього ярусу лісів теневиносліви і тіньолюбні ( сціофіти ) .

До мезофитам також відносять більшість ефемерів - однорічних рослин, що мешкають в напівпустельних і пустельних зонах і завершальних свій життєвий цикл за дуже короткий проміжок часу ( 2 - 4 місяці) , тобто за зимово -весняний сезон , коли випадає достатня кількість опадів.

Переважна більшість сільськогосподарських культур , в тому числі найважливіші злакові (кукурудза цукрова , пшениця) - мезофіти .


19.01.2014; 23:55
хиты: 716
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь