пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дати комплексну екологічну оцінку ліанам

Ліа́ни — різноманітні в'юнкі рослини, як дерев'янисті, з вічнозеленим або опадаючим листям, так і трав'янисті, з багаторічними або однорічними стеблами. Не будучи в змозі вільно триматися в повітрі, вони спираються на сусідні рослини або інші структури і піднімаються високо в повітря, де і росте їхнє листя і квітки.

Ліани властиві переважно вологим тропічним лісамвест-інійдськіх лісах росте 33 % видів ліан), де вони, обвиваючись навколо дерев, чіпляючись за них вусиками, присосками, перекидаючи свої гілки з дерева на дерево, утворюють іноді непрохідну гущавину. У помірному кліматі ліани не такі часті (у Європі близько 1,8 % видів, наприклад члени роду Clematis). Тут вони не додають ландшафтам тієї характерної особливості, як у тропіках.

У морфологічному і аналітичному відношенні ліани мають багато цікавих особливостей, що зв'язані з їх різноманітним способом життя. Їхнє коріння, виступаючи при проростанні із насіння, часто продукує спочатку вусики, присоски тощо, а потім вже листя.

Серед безлічі рослин з довгими гнучкими стеблами розрізняють два різновиди: ампельні рослини і ліани.
Ампельними зазвичай називають ті види, які можна посадити в підвісний кошик. Їх стебла будуть рости вниз або спочатку молоді пагони спрямовані вгору, але потім, подовжуючись, під своєю вагою провисають до землі. Це есхінантус, тредесканція, Діхондра, всім знайома ампельна петунія. У природі вони зазвичай ростуть на скелях або стеляться по землі в лісах, при зіткненні з землею пускаючи нові корінці.

 

Ліани або виткі рослини - це рослини, здатні дертися вгору по будь-якої зручної опорі. Як правило, це мешканці тропічних лісів. У природних умовах вони, чіпляючись за гілки чагарників і стовбури дерев, піднімаються вгору, до світла, з нижнього поверху лісу. Це сциндапсус (епіпремнум), монстера, циссус, мандевілла, хойя, сингониум і багато інших.
Ділення це умовно, є багато кімнатних рослин, здатних і дертися по опорах, і вільно звисати вниз з кашпо: сциндапсус, плющ (хедера), циссус.

Поширені кімнатні ліани

Сама невибаглива кімнатна ліана - хойя. У неї тонкі сухі стебла, блискучі шкірясті овальні листя темно-зеленого кольору. Вона стійка до пересушування земляної грудки, прекрасно витримує сухе повітря опалювальних приміщень взимку.
Зростає хойя повільно, тому майже не вимагає добрив і пересадок. Крім того, вона може порадувати гронами ароматними білих або рожевих квіток.

Також не вимагає складного догляду сциндапсус (епіпремнум). Це швидкоростуча домашнє рослина з зеленими або строкатими листочками у формі сердечка і зеленим, гнучким стеблом. Догляд за Сциндапсус мінімальний. Ця кімнатна ліана запасає багато вологи в м'ясистих листках і стеблах, тому може пережити короткочасне пересушування. При надлишку вологи сциндапсус посилено випаровує її всіма своїми численними листочками, тому перелив йому особливо не зашкодить. Удобрювати й пересаджувати його потрібно вчасно, так як це швидкоростуча рослина.


19.01.2014; 23:53
хиты: 199
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь