пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дати комплексну екологічну оцінку гігрофітам

. Гігрофіти - це група рослин, які ростуть в умовах підвищеної вологості грунту і повітря. Навіть незначне зниження вмісту вологи в грунті і атмосферному повітрі призводить до їх в'янення і загибелі. До цієї категорії відносяться рослини, які мають схожі морфологічні та фізіологічні особливості. Всі вони позбавлені пристосувань, які обмежують витрачання вологи. У цих рослин погано розвинені механічні тканини, маються повітроносні порожнини в листі, стеблах і коренях.

Гігрофіти є прямою протилежністю ксерофітів (посухостійких рослин) і різко відрізняються від мезофітів, що ростуть в умовах помірного зволоження. Для гігрофітів характерна наявність тонких листових пластинок великої площі з погано розвиненим поверхневим шаром (кутикулою). Завдяки цьому, транспірація (випаровування) через кутикулу здійснюється на високому рівні. На листі є рідкісні великі продихи. Листки багатьох рослин-гігрофітів забезпечені волосками, що представляють собою вирости епідермісу, що збільшують площу поверхні листя для підвищення інтенсивності випаровування. Продихи у таких рослин служать для регулювання процесів транспірації. Структурною особливістю листя гігрофітів є наявність особливих продихів-гідатодів, через які відбувається виділення води з листя у вигляді крапель. Цей процес носить назву гутація. Таке пристосування життєво необхідно для виживання рослин в умовах надмірно насичених вологою амосфери і грунту.

Коренева система гігрофітів розвинена слабо. Також характерна наявність довгих стебел із нерозвиненими опорними тканинами. Це обумовлює швидке в'янення рослин-гігрофітів навіть при невеликому зниженні вологості грунту і повітря. Типові приклади гігрофітів - трав'янисті рослини джунглів - вологих тропічних лісів. Багато рослин, які ростуть на болотах, також відносяться до цієї групи. Але вони відрізняються за низкою ознак від типових гігрофітів. Через високу освітленість і більше сухого повітря кутикула їх листя потовщена, тому листя більш товсте і меншої площі.

Подібну будову, як у гігрофітів, мають гидрофіти і гідатофіти. Перші є водними рослинами, частково зануреними у воду нижніми частинами, а другі постійно знаходяться у воді повністю або більшою своєю частиною. Багато кімнатних та лікарських рослин є гігрофітами. Відомі представники гігрофітів - аїр, бегонія, філодендрон розкішний, традесканція, тощо.


19.01.2014; 23:19
хиты: 242
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь