пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History
» sa
» химия
» матан

39. Критика культу особи Сталіна та його наслідки.

«Про культ особи та його наслідки» (також «Таємна промова Хрущова на XX з'їзді КПРС»; рос. О культе личности и его последствиях) — зачитана Першим секретарем Президії ЦК КПРС М. С. Хрущовим на закритому засіданні XX з'їзду КПРС  який був проведений 25 лютого 1956 року.

В доповіді був засуджений культ особи Йосипа Сталіна, масовий терор та злочини другої половини 1930-х — початку 1950-х, провина за які була покладена на Сталіна, а також була розглянута проблема реабілітації партійних та військових діячів, які були репресовані при Сталіні.

Промова була важливим етапом Хрущовської відлиги. На поверхні, основна задача промови полягала в повернені КПРС до ленінізму. Однак для Хрущова, ця промова мала забезпечити підтримку громадськості в арешті та страті Лаврентія Берії три роки до того а також легітимізувати консолідацію та зосередження влади в його руках (здобутої завдяки перемоги над В'ячеславом Молотовим та Георгієм Маленковим).

Промова отримала назву «таємної», оскільки була зачитана на закритому засіданні, а текст був оприлюднений лише в 1989 році,[4] однак багато членів партії були ознайомлені з її змістом протягом наступного місяця. В квітні 2007 року, британська газета включила промову до переліку «Найвидатніших промов XX століття». На засіданні жоден учасник не висловив незгоди з критикою культу особи. З великою долею впевненості також можемо говорити, що виступи доповідачів були проявом 100% підтримки послідовної боротьби партії з культом особи Й.В. Сталіна та переборювання його шкідливих наслідків. Партійний центр зі шпальт газет переконував, що «обговорення в партійних організаціях і на загальних зборах трудящих питання про культ особи і його наслідки пройшло при великій активності членів партії і безпартійних і що лінія ЦК КПРС знайшла в партії й народі схвалення і підтримку» . А тому, для справжніх відданих справі Леніна комуністів, таких, як М.Малич, було цілком прийнятно бути впевненим і переконувати інших, ніби «викладачі і студенти одностайно схвалюють постанову ЦК КПРС і підтримують боротьбу партії за подолання культу особи і його наслідків» .


06.05.2014; 14:37
хиты: 143
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь