пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History
» sa
» химия
» матан

19.Які ознаки державності сформувалися в процесі національно-визвольної війни

Незважаючи на те, що протягом весни-літа 1648 р. повстання набуло масового і загальнонаціонального характеру, розвиток національно-політичної свідомості українського значно відставав від потреб національної держави. Про це яскраво свідчить надзвичайна помірність висунутих політичних початку війни, особливо якщо врахувати вражаючі успіхи визвольної боротьби. І це не дивно, бо протягом століть національну свідомість формувався виключно на побутовому, культурний і релігійний рівнях при відсутності впливу державних факторів (через відсутність власної держави. Як наслідок у 1648 р. основні зусилля керівників повстання були направлені не на створення незалежної Української держави, а на реформування державного устрою Речі Посполитої та надання козацької України такого ж статусу і прав, які мала Литва.

У ході національно-визвольної війни почався інтенсивний процес ліквідації органів влади та адміністративно-територіального устрою Польщі і творення, зате український державних інститутів: центральних і місцевих органів влади, закріплення територій, судових органів, армії, нової соціальної структури. Протягом весни-літа 1648 р. визріває автономистская ідея, закладаються основи політики, яку відомий історик В. Липинський влучно назвав політикою козацького автономизма.

Переосмислення результатів і уроків боротьби дозволило Б. Хмельницькому протягом першої половини 1649 р. вперше в історії української суспільно-політичної думки нового часу сформувати національно-державну ідею, яка стала визначальною у визвольній боротьбі народу протягом наступних століть і передбачала створення незалежної держави в етнічних межах України як спадкоємиці Київської Русі

Характерними ознаками Української козацької держави, яке поступово створювалася в ході національно-визвольної війни, були:

1.Политична влада - власний уряд — гетьман і старшина.

2.Територия - від м. Случ на заході до московської кордону на сході, від басейну Прип’яті на півночі до степової смуги на півдні — біля 200 тис. кв. км.

3.Политико-адміністративний пристрій — поділ на полиці і сотні — 1650 р. — 16 полків.

4.Суд і судочинство - козаки жили за звичайним праву, а селянство — за литовським статутами, з вилученням статей, які стосувалися кріпацтва — міста жили за Магдебурзькому праву (ті, які його мали).

5.Вийсько — реєстр 40 тис.

6.Фискальна система - податки йшли у військові скарби.

7.Социальна структура суспільства - ліквідовано стан великих і середніх землевласників — провідна роль у суспільстві перейшла до козацького стану — селянство отримало особисту свободу — провідна роль в житті міст перейшла до українських.

8.Мижнародни відносини - активна зовнішньополітична діяльність


18.01.2014; 02:12
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь