пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» History
» sa
» химия
» матан

12. Процеси національно-державного розмежування в період креннізації 20-30-х рр.. ХХ ст.

Кореніза́ція — політика залучення представників корінного населення радянських республік та автономій до місцевого керівництва та надання офіційного (а інколи — й панівного) статусу їхнім національним мовам. Проводилася у СРСР протягом 1920-х років. Політика започаткована XII з'їздом РКП(б) у квітні 1923 року в Москві. Прикладами коренізації стали, зокрема, українізація та білорусизація. Паралельно існував інший радянський фразеологізм «братств народів», який також віддзеркалював концепцію марксистської теорії соціального класу.  Радянський Союз був утворений чотирма республіками. Проте вже незабаром кількість його членів зросла до семи. Це стало результатом національно-державного розмежування в Середній Азії. У момент утворення СРСР на території Середньої Азії існували що входила до складу Російської Федерації Туркестанська АРСР і два самостійних держави - Хорезмська і Бухарська народні радянські республіки. Всі ці держави були багатонаціональними. Наприклад, в Туркестані жили узбеки, казахи, киргизи, росіяни, туркмени, таджики, каракалпаки. Одночасно у всіх трьох республіках жили узбеки і туркмени, в Туркестані і Бухарі - таджики, в Туркестані і Хорезмі - каракалпаки і т.д. Таким чином, державні кордони не збігалися з фактичним розселенням народів. Це було спадщина ще дореволюційних часів.

Такий станнеможливо було ліквідувати в перші роки після Жовтневої революції, хоча питання про це ставилося вже в 1918 р. Комісія ВЦВК, обговорюючи питання про межі тільки що виникла тоді Туркестанської АРСР, відзначила їх незадовільність, але вирішила зберегти ці межі як тимчасові до національного розмежування. До 1924 розмежування заважали досить істотні обставини: громадянська війна, а також політична відсталість Середньої Азії, особливо Хорезму і Бухари.

У радянській літературі серед факторів, що обумовили національно-державне розмежування, зазвичай називається бурхливе піднесення господарства і культури середньоазіатських республік. Звичайно, завдяки допомозі Росії, а потім і СРСР цей район зробив великий крок вперед, проте думати, що за 4 роки тут відбулися якісь помітні якісні зміни, навряд чи вірно. У всякому разі серйозних досліджень, які підтверджують це, немає.

Думається, що важливим чинником, який зумовив у складних і заплутаних міжнаціональних умовах такого величезного району розмежування, з'явилося прагнення як керівних кіл Середньої Азії, так і населення до створення своєї національної державності.

В 1923 - 1924 рр.. вищі органи влади БНСР і ХНСРпроголосили свої республіки соціалістичними, а в середині 1924 партійні органи Середньої Азії визнали національно-державне розмежування необхідним і своєчасним. ЦК РКП (б) схвалив рішення середньоазіатських органів. Практична робота з розмежування почалася знизу, в самих республіках Середньої Азії. У вересні 1924 р. ЦВК Туркестанської АРСР, V Всебухарскій і V Всехорезмскій Курултай Рад кожен окремо винесли постанови про ліквідацію старих держав і створення нових, відповідних національним складом краю. У жовтні 1924 р. ЦВК Союзу РСР, обговоривши ці постанови, доручив своєму Президії оформити утворення нових республік відповідно до волевиявлення народів середньої азії. У результаті національно-державного розмежування в Середній Азії були створені Узбецька Радянська Соціалістична Республіка, що об'єднала райони Туркестану, Бухари і Хорезму, населені узбеками, Туркменська Радянська Соціалістична Республіка, що об'єднала туркменські райони цих же республік, і Таджицька АРСР, увійшла до складу Узбекистану. Були утворені дві автономні області: Каракіргізская у складі РРФСР і Каракалпацький у складі Киргизької АРСР , що входила також до Російської Федерації. Киргизії в той час, як зазначалося, називали казахів.Киргизька АРСР з квітня 1925 стала іменуватися Казахської республікою. Національно-державне розмежування Середньої Азії означало возз'єднання раніше розділених народів, які вперше в історії отримали можливість створити свої національні держави. Остаточне правове оформлення Узбецька РСР і Туркменська РСР одержали на своїх з'їздах Рад, що відбулися в лютому 1925 р. Утворення нових незалежних радянських республік не призвело до відриву Середньої Азії від Союзу РСР. Зв'язок середньоазіатських народів з усіма народами Радянської країни ще більше зміцніла, піднявшись на новий щабель, прийнявши нову правову форму. З'їзди Рад Узбекистану і Туркменії, які проголосили утворення цих республік, одночасно винесли рішення про входження їх до складу Радянського Союзу. У травні 1925 р. III Всесоюзний з'їзд Рад прийняв нові республіки до складу СРСР як рівноправних членів. Союз РСР став об'єднувати шість союзних республік: Російську, Українську, Білоруську, Закавказьку, туркменський і узбецький. У цей же період виникла і ще одна союзна республіка Таджикистан.
 


18.01.2014; 02:08
хиты: 194
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь