пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Україна в роки повоєнної відбудови (1945 - 1950 рр).

 

. Україна в роки повоєнної відбудови (1945 – 1950 рр).

Відбудова господарства

Війна призвела до небаченого руйнування економіки України .Відбудова господарства починалася відразу ж після визволення українських земель, а вже в травні 1945 р. було відбудовано 30% зруйнованих промислових потужностей.

В Україні пла­нувалося доведення на кінець п'ятирічки валової промислової про­дукції до 113% проти 1940 р.

Особливості відбудови промисловості

Важливою проблемою відбудови були капіталовкладення. Відмовили у наданні кредитів Радянському Союзу, який не став учас­ником плану Маршалла (кредити надавалися за умови виходу кому­ністів із уряду)..

Відбудова господарства розпочалася з важкої промисловості. При цьому уряд керувався політичними мотивами: створити такий вій­ськово-промисловий комплекс, який би служив гарантом оборони країни і базою перемоги світового соціалізму над капіталізмом.

Україні за декілька років були відновлені шахти Донбасу. ДніпроГес і великі теплові електростанції, металургійні заводи. У 1948 Р машинобудівних заводів працювало більше, ніж до війни.

Розвиток важкої промисловості відбувався за рахунок легкої, сіль­ського господарстві!, науки і культури, які фінансувалися та залиш­ковим принципом. Так, інвестиції в легку промисловість складали 12-15% усіх промислових капіталовкладень.

Важливим джерелом відбудови став героїчний ентузіазм народу. 90% працюючих були охоплені різними формами соціалістичного змагання.

У результаті в 1950 р. важка промисловість перевершила, а легка ледве досягла 80% довоєнною рівня. Україна знову зайняла тради­ційне місце паливно-металургійної бази Радянського Союзу.

Особливості відбудови сільського господарства

Відбудова сільського господарства проходила в надзвичайно склад­них умовах:

-скоротилися посівні площі, не вистачало робочих рук, техні­ки, коней;

-важким було становище селян: мізерна оплата праці, високі податки на підсобне господарство, селяни не мати паспортів, на них не розповсюджуймося пенсійне забезпечення, виплати по тим­часовій непрацездатності;

-ситуацію ускладнила посуха 1946 р. і голод узимку 1946 1947 рр., від якого в Україні померло більше 800 тис. чоловік. Але головною причиною голоду стала не посуха, а позиція держави і комуністичної партїі: непомірно високі плани хлібозаготівель не були зменшені, зерно і продукти твариннніггва великими обсягами вивозилися за кордон.

Капіталовкладення в сільське господарство були недостатніми, вони складали не більше 7% загального обсягу асигнувань.


02.12.2014; 01:13
хиты: 131
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь