пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічне та соціальне життя в роки НЕПу

 

) Економічне та соціальне життя в роки НЕПу

1. Неп (нова економічна політика) — політика, заснована на ринкових відносинах, різних формах власності й економічних методах керування народним господарством. Рішення про її проведення було прийняте на X з'їзді РКП(б) (березень 1921 р.). Неп розглядали як перехідну форму від капіталізму до соціалізму.

Необхідність заміни політики воєнного комунізму новою економічною політикою була обумовлена станом у країні, що виявився:

- у економічній кризі ;внутрішньополітичній кризі (селянські заворушення.);

Неп базувався на концепції переходу до соціалізму через державний капіталізм.

 Неп приніс такі зміни у сільське господарство:

- продрозкладка була замінена на продподаток, розмір якого, вдвічі менший за продрозкладку, був заздалегідь відомий селянинові, що посилювало його зацікавленість у підвищенні продуктивності свого господарства;  селяни здобули можливість продавати лишки своєї продукції через кооперативні організації чи на ринках;  було ліквідовано кругову поруку — кожний селянин платив самостійно. Хоча реалізація цих змін відбувалася досить суперечливо, було покладено початок позитивним зрушенням. Неп у промисловості виявлявся у такому:      здавання в оренду націоналізованих дрібних і середніх промислових підприємств їхнім колишнім власникам; проведення децентралізації керівництва промисловістю;   переведення багатьох підприємств на госпрозрахунок    скасування загальної трудової повинності, формування ринку робочої сили;    перехід від зрівняльної заробітної плати до відрядної;    залучення іноземного капіталу у формі концесій. Неп у галузі торгівлі й фінансів запроваджував:

 відмову від прямого продуктообміну й повернення до приватної торгівлі;   появу багатьох видів торгівлі — приватної, кооперативної, державної; відкриття у великих містах торговельних бірж;    випуск (з 1922 р.) конвертованого червінця, що дорівнював 10 золотим карбованцям і був забезпечений золотом на 25 %;  різні (86 видів) податки як джерела постійного поповнення держбюджету;   введення платні за комунальні, транспортні та інші послуги.


02.12.2014; 01:12
хиты: 169
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь