пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Кіммерійці, скіфи, сармати на території України та їх вплив на культуру слов"ян

Кіммерійці, скіфи, сармати на території України та їх вплив на культуру слов"ян

Кіммерійці

Кіммерійці - стародавні кочівники, які жили на території Північного Причорномор'я вX — VII ст. до н.е.. Вони з'являються в українських степах наприкінці бронзового віку. Кіммерійці розселилися у степах Північного Причорномор'я наприкінці II —на початку І тис. до н.е.  

У художній творчості кіммерійців слід вирізняти два головні компоненти декоративно-прикладне мистецтво та кам'яне різьбярство. Перше репрезентоване художнім литвом з бронзи та коштовних металів, косторізним мистецтвом та різьбярством, друге - монументальною скульптурою Найтиповішими елементами орнаменту є одинарні та концентричні кола різноманітні спіралі, фігури ромбічних обрисів тощо.

Скіфи

У скіфів збереглися риси попередників. Схожі (але не однакові), наприклад, форми і орнамент кераміки, скіфський обряд поховання тощо. Поява та проживання однорідної скіфської культури по всьому степу України відбулося в VII –ІІІ ст. до н.е., згодом на території Криму до ІІІ ст.н.е. 

Стародавній історик Геродот (VI ст. до н. е.) описав поділ скіфів на три суспільні групи: царських скіфів, скіфів-воїнів, що заселяли причорноморські степи і займалися скотарством, та скіфів-землеробів, які жили в основному у лісостеповій зоні Подніпров'я.  Культура скіфів носила воєнізований характер. За описами Геродота, вони поклонялися мечу, який називався акінак, встромляли його в купу хмизу,проводили біля нього ритуальні дії і приносили йому жертву

Скіфське мистецтво добре відоме в основному завдяки предметам з поховань - скіфських курганів - культових пам'яток VII – ІII ст. до н.е.У царських курганах скіфів знаходять золотий посуд, художні вироби із золота,коштовну зброю.

Золота Пектораль - Неперевершеним шедевром елліно-скіфського мистецтва є золота 

 Сармати

Панування сарматів у Північному Причорномор'ї відносять до II ст. до н.е. —IV ст.н.е. Сарматам, що жили між Доном як і скіфи, були іраномовними. Сарматська культура була подібна доскіфської, але так і не перевершила останню. Схожість відчувається і в міфології. Сармати, як і скіфи, в мистецтві розвинули звіриний стиль з властивими їм особливостями.

Сарматська кераміка,зброя відрізнялись від скіфської  Існувало ковальське, шкіряне, деревообробне, бронзоливарне виробництва.Бронзові казани на високій ніжці були і в сарматів. Культура сарматських племен - невід'ємна складова стародавньої культури нашої Батьківщини. 


02.12.2014; 00:57
хиты: 157
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь