пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Становлення Київської держави в часи князювання Аскольда , Діра , Олега.

3. Становлення Київської держави в часи князювання Аскольда , Діра , Олега.

Закріплення назви «Руська земля» відбулося у другій половині 9 ст. і було пов’язане з діяннями руських володарів Діра та Аскольда. І досі не вщухають суперечки про те, ким були ці правителі.Про князювання Діра сьогодні нічого певного сказати не можна. Значно більше поталанило Аскольдові, з яким дослідники пов’язують морський похід проти Візантії 860 р.

Похід Аскольда на Візантію. Зібравши чимале військо, Аскольд 860 р. пограбував передмістя візантійської столиці, а сам Константинополь протримав тиждень в облозі.Потужний удар руського флоту змусив Візантію визнати Русь як державу. Як зауважив літописець, відтоді вона стала називатися Руською землею. Ймовірно, того року під час мирних переговорів з імператором Аскольд і більшість його дружинників охрестилися.  Щоправда, справа подальшого поширення християнства в Руській державі наразилася на труднощі.Не всі у князівському оточенні зрозуміли заходів Аскольда й не всі погодилися з ними. Проти князя почала визрівати змова.

Утвердження династії Рюриковичів

Тим часом на північні східнослов’янські племена поширив свою владу войовничий князь-воїн Рюрик. Саме на підтримку Рюрика, як припускають дослідники, сподівалися змовники. Одначе 879 р. той помер.

Убивши 882 р. князя Аскольда, княжити в Києві розпочав Олег із роду Рюрика. Цей факт дослідники витлумачують як утвердження в Руській державі династії Рюриковичів. Ті ж, хто вважає Аскольда нащадком полянського князя Кия, твердять, що внаслідок змови прибічники Олега поклали край правлінню династії Києвичів.

Правління Олега

Олег княжив у Києві 30 років, виявивши хист мудрого володаря й талановитого полководця.  Літописець розповідав, що на початку свого правління Олегові довелося воювати проти деревлян і сіверян. Підкоривши їх, новий київський князь почав розширювати межі своїх володінь.  Року 885 він приєднав землі радимичів, пішов у похід проти уличів і тиверцівбув у походах проти хорватів та тиверців,а пізніше і проти словенів і кривачів…таким чином він розширив свою територію.

Походи проти Візантії: 907 - Олег здійснив похід проти Візантії(пер)

Умови угоди були вигідними для Русі.

Візантія на відкуп сплатить кожному руському воїну по 12 гривень і чималу данину руському князеві.За Руською державою визнавалося право торгувати із Візантією, не сплачуючи мита. Умови договору 907 р. були уточнені в 911 р. – після нового Олегового походу.Укладення Олегом партнерської угоди із Візантією мало виняткове значення, позаяк засвідчило міжнародне визнання Руської держави. 


02.12.2014; 00:56
хиты: 141
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь