пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

41-45


 

41. Неторговельні операції банків з іноземною валютою

До поточних неторговельних операцій банків відносяться:

- видача коштів на витрати на відрядження;

- здійснення обмінних операцій; виплати за чеками та пластиковими картками фізичним особам;

- купівля платіжних документів в ін. валюті фізичними особами (резидентами та нерезидентами);

- виплата авторських гонорарів;

- оплата праці нерезидентів;

- відшкодування витрат судових, арбітражних, нотаріальних, правоохоронних органів

- інші виплати та перекази в іноземній валюті, що не суперечать чинному законодавству України.

.

До обмінних операцій банків з іноземною валютою та платіжними документами в іноземній валюті належать:

  • купівля і продаж готівкової валюти за готівку в гривнях;
  • купівля та продаж платіжних документів в іноземній валюті за готівку в гривнях, а також продаж і оплата платіжних документів в іноземній валюті за готівку в іноземній валюті;
  • приймання на інкасо готівки в іноземній валюті і платіжних документів в іноземній валюті;
  • приймання на експертизу грошових знаків іноземних держав і платіжних документів в іноземній валюті, справжність яких викликає сумнів;
  • видача іноземної валюти готівкою за кредитними і дебетовими (пластиковими) картками, а також приймання іноземної валюти готівкою для зарахування на рахунки фізичних осіб у банках;
  • обмін (конверсія) готівки в іноземній валюті однієї держави на готівкові гроші іншої іноземної держави;
  • розмін платіжного грошового знака іноземної держави на платіжні грошові знаки тієї самої іноземної держави.

Дорожній чек - платіжний документ, що використовується як засіб міжнародних розрахунків неторговельного характеру, переважно для забезпечення валютою туристів. Це грошове зобов'язання виплатити означену суму грошей власнику, чий зразок підпису проставляється на чеку в момент його продажу

 

 

 

42. Обслуговування зовнішньоекономічної діяльності клієнтів

Б-ки  здійсн. між нар. розрах. за доруч. своїх клієнтів у 3х формах:

1.Банківський переказ –перерах. коштів іноз. одержувачу з вказівкою способу відшкодування виплаченої суми за рах. переказодавця. Б-ківськ. перекз здійсн. безготівк. способом за доп. плат. доруч. адресованих 1м б-кою іншому

2. Інкасо - форма розрахунків, при якій банк за дорученням експортера зобов'язується одержати від імпортера безпосередньо або через інший банк певну суму або підтвердження того, що ця сума буде виплачена у встановлений термін.

Інкасо - це операція, яка здійснюється банком на підставі одержаних інструкцій з документами для:

  • одержання акцепту та/або платежу;
  • видачі комерційних документів проти акцепту та/або платежу;
  • видачі документів на інших умовах.

Від видів документів, за якими здійснюється інкасова операція, визначають два види інкасо:

  • чисте - інкасо тільки фінансових документів;
  • документарне - інкасо комерційних та фінансових документів

Головними комерційними документами є комерційні рахунки, або рахунки-фактури. Ці рахунки оформляються на підставі транспортних документів, до яких належать:

  • коносаменти: морські та річкові
  • накладні;
  • акти прийняття-передавання товару, а також поштові квитанції та ін.

Учасниками інкасової операції є: -довіритель - клієнт, який доручає операцію з інкасування своєму банку; -банк-ремітент - здійснює операцію з інкасування; -банк-інкасатор - будь-який банк крім банку-ремітента, котрий бере участь в операції з виконання інкасового доручення;  -репрезентуючий банк - безпосередньо одержує платіж та подає документи платнику.

3. Акредитив – це розрахунковий документ, що являє собою доручення одного банку іншому провести оплату товарно- транспортних документів за відвантажені товари чи надані послуги за рахунок заздалегідь визначених джерел коштів. Види акредитивів: -         безвідзивний - не може бути анульований (відкликаний) або змінений банком імпортера без згоди експортера, на користь якого він відкритий; -    відзивний - може бути змінений чи відмінений іноземним покупцем, навіть після відвантаження товарів, без попереднього повідомлення експортера; -      непідтверджений - банк повідомляє експортера про відкриття акредитива і платить, якщо банк імпортера перерахує йому відповідну суму; -        підтверджений - тверде зобов'язання двох банків, один з яких, як правило, знаходиться в країні експортера, а другий в країні покупця; -     документарний - грошове зобов'язання банку, яке виставляється на підставі доручення його клієнта- імпортера на користь експортера.

 

 

43. Операції з іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку

Здійснювати операції на міжбанківському валютному ринку (МБВР) України можуть тільки суб'єкти цього ринку, до яких належать:

  • НБУ;
  • банки України, які мають ліцензію НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями;
  • інші фінансово-кредитні установи резиденти та нерезиденти, які мають ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій.

Крім того до структури МВВР вход. вал. біржі, вал. відділ товарних і фондових бірж, які мають відпов. дозвіл на торг. іноз. валютою.

 

Необхідними умовами для придбання клієнтами уповноважених банків іноземної валюти в Україні є:

  • контракт на імпорт товарів, робіт чи послуг;
  • документи, що засвідчують правомірність переказу за кордон прибутку, отриманого іноземним інвестором;
  • документи щодо руху капіталу з ліцензією НБУ;
  • документи, що засвідчують правомірність купівлі іноземної валюти для погашення і обслуговування резидентом кредиту в іноземній валюті.

За дорученням клієнта банк здійснює продаж його іноземної валюти протягом 5 банківських днів.

Звичайно валютні угоди поділяються на «касові» і «строкові». Якщо куплена валюта має бути надана у розпорядження покупця в день укладання угоди (tod ), або на наступний день ( torn), то такі угоди називаються «овернайт». Угоди, які передбачають поставку валюти протягом двох робочих днів після їх укладання, називаються угодами « spot »

 

 

44. Загальна характеристика інших операцій банків

Запровадження інших банківських операцій та послуг зумовлено:

- появою практичної потреби у цих операціях; зниженням рівня дохідності традиційних банківських операцій та послуг;

- загостренням конкуренції у банківському та кредитному секторах;

- необхідністю покращення обслуговування клієнтів;

- диверсифікацією банківських доходів;

- необхідністю підвищення ліквідності та платоспро­можності банку;

- необхідністю зменшення ризиків;

- залученням нових клієнтів задля розширення та поліпшення ресурсної бази.

До нетрадиційних для банків України операцій та послуг можна віднести: лізинг, факторинг, довірчі(трастові) послуги, операції з дорогоцінними металами, гарантійні, посередницькі, консультаційні та інформаційні послуги, фінансовий інжиніринг.

Банківським послугам притаманні такі ознаки:

  • для надання послуг не потрібні додаткові ресурси;
  • доходи від надання послуг банки одержують у вигляді комісії;
  • надаючи послуги банки вчиняють дії, які безпосередньо не породжують або не повинні завершуватися матеріальними наслідками.

Інші банківські операції та послуги вимагають належного правового оформлення, як правило, у вигляді договору з приводу:

  • передачі майна у власність, повне господарське відання або оперативне управління (договори купівлі-продажу іноземної валюти, акцій; біржові та позабіржові угоди, трастові угоди тощо);
  • передачі майна у тимчасове користування (договір оренди, договір лізингу тощо);
  • надання послуг (договір доручення, договір комісії, кредитний договір, договір схову, договір про посе­редницькі послуги тощо).

Найпоширенішими видами посередницьких послуг, що надаються банками, є посередництво в операціях з майном, грошима, ЦП, валютою. Банк може виступити посередником у надання кредиту клієнту у випадку коли сам не може задовольнити кредитну заявку останнього

Банки мають змогу надавати інформаційні послуги, тобто займатися діяльністю, пов'язаною з доведенням інформаційної продукції до споживачів з метою задоволення їхніх інформаційних потреб.

 

 

45. Лізингові операції

Лізинг - господарська угода, за якою підприємство має право користуватися майном, що йому не належить, протягом визначеного терміну за відповідну плату.

Об'єктами лізингових операцій виступають оргтехніка, обладнання для виробництва, транспортні засоби, будівлі, споруди, складські приміщення, інше нерухоме майно. Суб'єктами лізингу є окремі лізингові компанії, банки, інші кредитно-фінансові установи, при цьому останні традиційно надають кошти (кредит) лізинговій фірмі на придбання об'єктів лізингу.

Лізинг - це сукупність цивільно-правових відносин, які виникають з договору фінансового лізингу, це вид інвестиційної діяльності, при якому спеціалізована лізингова компанія купує потрібне підприємству майно та передає йому це майно в користування за оплату, з можливістю переходу права власності на предмет лізингу до Лізингоотримувача по закінченню строку лізингу.

Лізингові операції поділяються залежно від характеру відносин власності на оперативний, фінансовий, поворотний, чистий та револьверний (відновлювальний) лізинг.

Оперативний лізинг - оренда майна, обладнання на термін, менший за термін його функціонування, і витрати за термін оренди не покриваються для лізингодавця.

При фінансовому лізингу лізингодавець купує обладнання на замовлення клієнта, якому і здає його в довготермінову оренду.

Поворотний лізинг характерний тим, що власник обладнання (постачальник) продає його лізинговій компанії й одночасно бере це обладнання у неї в оренду.

При чистому лізингу лізингоодержувач бере на технічне обслуговування орендоване майно і в платежі за лізингом не додаються витрати лізингодавця з експлуатації майна, тобто це - чисті платежі.

Револьверний лізинг характерний тим, що в лізинговій угоді передбачається періодична заміна обладнання, за вимогою лізингоодержувача, на більш сучасні зразки.

Міжнародний лізинг може бути двох видів: прямий лізинг - це лізингова угода, при якій дві сторони перебувають у різних державах і підпорядковуються різним юридичним і податковим положенням; непрямий лізинг - це лізингова угода, при якій дві сторони є юридичними особами однієї країни, але капітал однієї з них, хоча б частково, належить іноземним банкам чи іноземним лізинговим компаніям. Виділяють експортний лізинг, транзитний лізинг та імпортний лізинг.

До лізингових банківських операцій відносять тільки операції з фінансового лізингу, які з економічного погляду розглядаються як кредити в інвестиційну діяльність.

Три основні етапи лізингової угоди: підготовчий етап; юридичне закріплення угоди; етап укладення лізингової угоди і виплати лізингових платежі


28.11.2014; 18:33
хиты: 176
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь