пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21-25

21. Врахування те переврахування векселів

Врахування є формою кредитування б-ку юр\фіз. особи, шляхом придбання векселя до наступного строку платежу за ним з знижкою (дисконтом) за грошові кошти з метою отрим. прибутку від погашення векселя в повній сумі.

Векселедержатель, який має бажання пред»явить векселі до врахування подає в б-к заяву  встановленого б-кою зразка з пакетом док.

Рішення про згоду на прийняття векселя на врахув. прийм. уповноважений орган б-ку, врахування здійсн. на підставі договору між б-ком та векселедержат.

Б-к перевір. відпов. даних пред»явиника реквізитам векселя. Потім приймає ріш. щодо врахув. векселя, встан. суму дисконту. Неврах. векселі поверт. клієнту.

Операц. з векселями мають док. х-р, а тому вимагають строгого обліку та конролю.

 

 

22. Кредити під заставу векселів

Кредити під заставу видаються у вигляді :

строкових кредитів (разові)

до запитання (онкольні)

Кредитна угода вкл.:

1. ліміт кредиту

2. граничне співвідношу. між забезпеченням і можливою заборгованістю

3. розмір % і комісію

4.право б-ку у будь-який час вимагати погашення

5. місце зберіг. векселів переданих у заставу

6. можливість заміни одних векселів із застави іншими

Умови визнач. б-ком

Врахування (дисконт) векселя - купівля банком векселя до настання строку платежу за ним за іменним індосаментом векселедержателя, який отримує суму векселя, зменшену на величини банківської процентної ставки - обліковий кредит.

 

Акцептний кредит - це форма вексельного кредиту, що надається векселедавцю і виступає як гарантійна послуга.

Рамбурсування - дострокова оплата банківського акцепту, повернення боргу, оплата витрат, плата за векселедавця; покриття боргу через третю особу.

 

23.Акцептування і авалювання векселів

Найкращим забезпеченням оплати векселів вважається гарантія банку. Вексельні гарантії банків можуть мати явний або прихований вигляд. В явному вигляді видається аваль. Прихований вигляд мають учинені у формі окремої гарантії платежу гарантійні листи, надписи банку на векселі як однієї із зобов'язаних за векселем осіб, але не аваліста.

Аваль - це вексельна гарантія, внаслідок якої особа, що вчинила цю гарантію (аваліст), бере на себе відповідальність повністю або в частині суми за зобов'язання якоїсь із зобов'язаних за векселем осіб (векселедавця, акцептанта, індосанта).

Аваліст відповідає так само, як і особа, за яку видана гарантія, однак аваліст є боржником «другої черги», і стає зобов'язаним лише після невиконання зобов'язань особою, за яку він виданий. Зобов'язання аваліста є дійсними навіть у тому разі, якщо те зобов'язання, яке він гарантував, виявиться недійсним.

Оплачуючи переказний вексель, банк-аваліст набуває права, що випливають з переказного векселя як проти тієї особи, за котру був виданий аваль, так і проти тих осіб, які зобов'язані перед цією особою.

Аваль надається після перевірки репутації клієнта, його кредитоспроможності, угод, на підставі яких були придбані векселі. Банки встановлюють ліміти з ввалювання векселів для кожного платника за векселем, а також кожного пред'явника векселя.

На кожному реєстрі розраховується сума нарахувань, які має сплатити клієнт, а з останнім укладається договір про ввалювання. Авальовані та неавальовані векселі повертаються клієнту під розписку на реєстрах.

Плата за надання авального кредиту, обчислюється на підставі процентної ставки банку. Крім процентів, за іногородніми авальованими векселями можуть утримуватися комісія, дамно і порто. Також банк може утримувати з позичальника комісію за зобов'язання надати авальний кредит (як правило, розраховується у процентах до суми, зобов'язання банку, за період його дії та незалежно скористались ним чи ні.

При настанні строку платежу векселедержатель може звернутися з вимогою про платіж за векселем до банку-аваліста, якщо вексель не був оплачений або був оплачений частково. Векселедержатель може звернутись до аваліста і до настання строку платежу у разі:

- повної або часткової відмови здійснити акцепт;

  • банкрутства (неплатоспроможності) трасата;
  • припинення трасатом платежів;
  • безрезультатного звернення стягнення на майно трасата;
  • банкрутства (неплатоспроможності) трасанта.

Банк-аваліст оплачує вексель тільки в розмірі тієї суми, на яку він дав аваль. Він може сплатити векселедержателю проценти і пеню на повну суму векселя, витрати на опротестування, відсилання повідомлень та інші витрати, якщо вимога про це подана банку векселедержателем або надписувачем, який оплатив вексель у порядку регресу.

 

Авалювання - взяття банком на себе зобов'язання оплатити вексель повністю або частково за одну із зобов'язаних за векселем осіб, якщо вексель не оплачений у строк.

Акцепт - згода платника (акцептанта) оплатити вексель, прийняття ним зобов'язань за векселем.

Акцептний кредит - це форма вексельного кредиту, що надається векселедавцю і виступає як гарантійна послуга.

Нотифікація - повідомлення векселедержателем своїх індосанта та векселедавця, про неплатіж (неакцепт)

 

 

24. Інкасування та доміцилювання векселів

Операція з інкасування векселів належить до комісійних операцій і полягає в одержанні банком за дорученням та інструкціями комітента (векселедержателя) платежу та/або акцепту за векселями, передавання векселів і супровідних документів проти платежу та/або акцепту, передавання векселів і супровідних документів на інших умовах.

В інкасовій операції беруть участь п'ять учасників:

  • принципал, комітент - векселедержатель, який доручає інкасувати векселі;
  • ремітент - банк, який має доручення інкасувати векселі;
  • інкасуючий банк - приймає участь в інкасуванні, але не ремітент;
  • платник за векселем;
  • пред'являючий банк - пред'являє векселі платнику.

Здійснюючи інкасування, банк не бере на себе жодної відповідальності за форму, повноту, точність, справжність, підробку, юридичне значення будь-яких документів, так само як і за загальні та/або окремі умови, вказані в документах. Банк не несе жодної відповідальності за відповідність даних, що зазначені в дорученні на інкасування, умовам договору між принципалом і платником, і не відповідає за неплато­спроможність, недбалість, неправомірну поведінку, помилку або невиконання іншого банку чи платника, або ж нотаріуса при протесті, а також за затримку, втрату або знищення документів під час їх пересилання або під час їх перебування у володінні інших осіб.

Векселедержатель звертається в банк із заявою про інкасування векселів. До заяви додаються примірники векселів, котрі виставляються для інкасування, по дві ксерокопії кожного векселя, реєстр векселів.

Банк-ремітент перевіряє правильність оформлення принципалами доручень на інкасування і приймає їх від принципала під розписку із зазначенням дати одержання на останньому примірнику доручення та реєструє у відповідному журналі.

Банки, приймаючи векселі для інкасування, звертають увагу на наявність у місці оплати банківських установ і, як правило, відмовляються від інкасування неакцептованих переказних векселів, а також недоміцільованих векселів.

Інкасування векселів разом із супровідними документами здійснюється за двома видами: чисте інкасо та документарне інкасо. Інкасо векселів банк здійснює на підставі укладеного з векселедержателем договору про інкасування.

Предметом договору є прийняття векселів, у т.ч. опротестованих, для пред'явлення платникам (у разі настання строку платежу для одержання платежу та вчинення за ними протесту, у разі неплатежу або часткового платежу), для пред'явлення до акцепту, а також копії векселя для затребування оригіналу векселя чи іншого (акцептованого) його примірника який є у зберігача, для передавання платнику проти платежу чи акцепту за векселем тощо.

У договорі деталізуються всі умови здійснення операції. До нього, як додаток прикладається реєстр векселів, прийнятих на інкасо. Клієнт вчинює на звороті векселів напис про передоручення (індосамент) у вигляді «Сплатіть за наказом Банку. Валюта на інкасо», або «Сплатіть за наказом Банку. Валюта до отримання» Векселі передаються в банк за Актом приймання-передавання векселів і реєструються у Книзі векселів, прийнятих на інкасо.

 

Доміциляція векселя - доручення векселедавця банку оплатити вексель в установлений строк за рахунок внесеної до банку суми або залишку грошей, що має бути на його рахунку

 

Інкасування векселів - банк (ремітент) за дорученням клієнта (принципала) приймає на себе обов'язок подати у строк векселі і супровідні комерційні документи платнику та одержати належні платежі (виконання банком доручення векселедержателя на стягнення платежу з боржника.

 

25. Поняття банківського кредиту

Банківський кредит - будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання на сплату процентів та інших зборів з суми;

Класифікація банківських кредитів:

 1) за строками користування:

 короткострокові - до 1 року (поповнення обігових коштів, покриття розриву між витратами та надходженням коштів від реалізації продукції);

 середньострокові - до 3 років (оплата обладнання, поточні витрати);

довгострокові - понад 3 роки (витрати на реконструкцію, модернізацію та розширення діючих основних фондів, придюання нових, будівництво).

2) за забезпеченням:

 

забезпечені заставою (майно, майнові права, ЦП);

гарантовані (фінансами чи майном третьої особи);

з іншим забезпеченням (порука, страховий поліс); -

незабезпечені (бланкові

 

)

3) за ступенем ризику:-

 

стандартні кредити (фінансовий стан позичальника добрий, забезпечення добре, вчасно виконуються зобов'язання);

кредити з підвищеним ризиком (субстандартні, під контролем, сумнівні, безнадійні).

 

4) за методами надання:

 

одноразовий кредит;

 кредитна лінія;

гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання);

овердрафт

 

 

5) за строками погашення

 

водночас;

 у розстрочку;

достроково (за вимогою кредитора, або за заявою позичальника);

з регресією платежів;

після закінчення обумовленого періоду (місяця, кварталу).

6)За змістом операцій розрізняють такі види кредитів:

Комерційний кредит - товарна форма кредиту, при якій покупець отримує товари, роботи чи послуги з відстроченням платежу, розраховуючись векселем.Погашення комерційного кредиту може здійснюватися шляхом: сплати боржником за векселем; передачі векселя іншій юр. особі переоформлення комерційного кредиту на банківський .

Лізинговий кредит - форма майнового кредиту, який виникає між суб'єктами лізингу супроводжується укладанням лізингової угоди. Об'єктом лізингу є різне рухоме та нерухоме майно. Суб'єкти лізингу: лізингодатель ,користувач, виробник

Іпотечний кредит - відносини з приводу надання кредитів під заставу нерухомого майна або землі.  Предметом іпотеки є житлові будинки, квартири, виробничі будинки, споруди, земельні ділянки, що є власністю позичальника, і не є об'єктом застави за іншою угодою.

Споживчий кредит - надається фізичним особам - резидентам України на придбання споживчих товарів та послуг. Строк повернення кредиту визначається кредитном договором і залежить від цілей кредитування, розміру кредиту, платоспроможності позичальника.

Бланковий (незабезпечений) кредит - надається надійним позичальникам, які мають стабільні джерела погашення кредиту і авторитет у банку, тільки під зобов'язання повернути кредит лише в межах наявних власних коштів банку із застосуванням підвищеної відсоткової ставки.


28.11.2014; 18:11
хиты: 172
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь