пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16-20

16. Організація приймання готівки від клієнтів

Юрид. особи та індивід. під-мці, які мають поточні рах. в б-ку зг чинного законод. повинні здавати одержану і невитрачену в той самий день готівку і б-к для зарах. на їх рах.

Залишок готіки в касі під-мства на кін. роб. дня має бути в межах ліміту.

Клієнти здають готівку до б-ку, якому їм відкривають рах. через денну чи вечірню касі, через інкасаторів, через під-мство зв»язком, якщо установа розташована в інш. населеному пункті.

Порядок здавання готіки клієнт узгоджує з б-ком.

Приймання готівки через прибуткову касу здійсн. протягом операц. дня на підставі заяви на переказ.

Від фізосіб б-ки приймають готіку для зараз. на рах. та здійсн. платежів за зобов»язанням клієнта.

При прийманні готівки касири перевіряють банкноти та монети на справжність, виявл. фальшивки, такі, шо втратили ознаки платіжності і вилучають їх з обігу.

Решта готівки упаковуються в установленому порядку, оприб. до каси, передаються до сховища чи видаткової каси і зарах. на рах.

Якщо гроші були прийняті вечірнею касою то на рах. клієнта вони зарах. наступного роб. дня.

Якщо клієнт регулярно  отрим. значну суму готікою, то йому доцільно скористатись службою інкасації, та перевезення цінностей. Служба забезп. спец. інкасаторськими сумками, в яку касир вклад. готіку в довідку про суму грошей.

Інкасатор забирає підготовлену та запломбовану касиром сумку згідно графіку і доставляє до б-ку.

Касив в б-ку перевіряє відповідність грошей довідці.

Якщо зауважень немає сумку передають в касу перерахунку.

Вся інкасована готівка оприбутк. по оборотній касі, зарах. на рах клієнта  і перед. до сховища або видаткової каси.

 

 

17. Порядок видачі готівки клієнтам. Банкомат

Установи банків видають готівку через свої видаткові каси протягом операційного дня в таких випадках:

- юридичним особам з їхніх поточних рахунків на підставі грошових чеків установленої форми із зазначен­ням цільового призначення одержаної готівки;

- фізичним особам з їхніх поточних чи ощадних рахунків за видатковими документами встановленої форми;

- населенню при виплаті йому пенсій, допомоги, переказів з інших банків, заробітної плати.

Для здійснення видаткових операцій касири до початку операційного дня одержують готівку у завідувача каси під звіт.

Готівка видається клієнтам за видатковими документами, які мають бути заповнені, підписані і засвідчені згідно вимог НБУ. Якщо документи в порядку, операційний працівник перевіряє наявність на рахунку у клієнта необхідної суми коштів, візує документи, підписує в осіб, які мають право дозволу на видачу готівки, і передає касиру для виконання.

Касир відраховує зазначену суму готівки і передає представникові клієнта. Гроші видаються повними пачками та корінцями, якщо їх упаковка не пошкоджена.

Одержувач може перерахувати видану йому суму готівки поаркушне біля віконця каси, або в окремому приміщенні під наглядом працівника банку. Виявлена при цьому недостача покривається з каси банку, надлишок виданої суми - повертається до каси банку.

Видана клієнтам сума готівки в той самий день списується з їхніх рахунків.

Юридичні особи при одержанні готівки повинні вказувати в чеку цілі, на які вона буде витрачатися. Податкові та інші контролюючі органи, банки періодично перевіряють використання клієнтами одержаних коштів за цільовим призначенням.

Операції з приймання та видачі готівки можуть здійсню­ватися також за допомогою пластикових карток та банківських автоматів.

Банкомат - це пристрій для автоматизованого касового самообслуговування клієнтів, який дозволяє скоротити поточні витрати банків на ведення касових операцій

Банкомати можуть виконувати такі операції:

- інформувати клієнтів про стан їхніх рахунків;

- видавати готівку з рахунків;

- приймати готівку для розміщення на рахунках клієнтів;

- приймати готівку для погашення позичок;

- приймати доручення про переказ грошей з одного рахунку клієнта на інший тощо.

Надання банкоматами вказаних послуг здійснюється за допомогою пластикових карток з магнітною смугою, яка містить ПІН-код клієнтів, що дозволяє ідентифікувати останніх. Після кожної операції банкомат видає клієнту квитанцію з повною характеристикою проведеної операції (сума, час, порядковий номер, вид операції, назва банку тощо).

Згідно договору, банк видає клієнту за невелику плату пластикову картку та ПІН-код, повідомляє мережу розміщення банкоматів, якими він може користуватися, та режим їх роботи. Якщо інформація зчитана банкоматом з пластикової картки співпадає із введеним клієнтом ПІН-кодом, банкомат дає дозвіл клієнту здійснювати будь-яку з операцій, висвітлених на спеціальному табло. Через клавіатуру клієнт дає банкомату команду на виконання вибраної операції та вказує її суму. При­йнявши та обробивши цю інформацію, банкомат через спеціальний пристрій (вікно) приймає або видає банкноти, а також видає квитанцію клієнту, повертаючи по закінченні операції саму картку.

Якщо клієнт кілька разів набирає неправильний ПІН-код, затягує час операції, або якщо картка перебуває у стор-списку, банкомат конфіскує пластикову картку.

 

18. Операції з пластиковими картками

Банківська платіжна картка (БПК) – пластиковий ідентифікаційний засіб, за допомогою якого держателю БПК надається змога здійснювати операції сплати за товари і послуги та отримувати готівкові кошти. Ідентифікування держателя БПК має забезпечуватись нанесенням на БПК номера БПК, терміну дії БПК та прізвища, ім'я і зразка підпису держателя БПК. Одним із функціональних призначень банківських пластикових карток є здійснення платежів (тому вона має назву "платіжна"), а деякі з них можуть забезпечувати кредитування власника картки. Для юридичних осіб призначені такі типи банківських платіжних карток: - дебетна, яка дає змогу здійснювати операції в межах залишку коштів на спеціальному картковому рахунку шляхом прямого дебетування; - кредитна - дає змогу здійснювати операції за дебетом спеціального карткового рахунку та в межах установленого банком-емітентом овердрафту. Емісію платіжних карток і здійснення операцій з їх використанням у межах України проводять банки, що мають ліцензію НБУ. Платіжна картка є власністю емітента і надається клієнтові або його довіреній особі відповідно до умов договору з клієнтом (за винятком не персоніфікованих наперед оплачених платіжних карток). Один примірник договору між емітентом і клієнтом має бути переданий клієнтові.

       Безготівкові операції з платіжними картками У межах України еквайринг здійснюється виключно юридичними особами - резидентами, що уклали договір із платіжною організацією відповідної платіжної системи. Договір між еквайром і торговцем дає можливість торговцеві приймати до оплати платіжні картки відповідної платіжної системи з дотриманням її правил і виконувати інші операції, які передбачені договором.

Готівкові операції з платіжними картками Операції із внесення на рахунки та отримання з рахунків готівкових коштів за допомогою платіжних карток здійснюються згідно з правилами внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем, а також відповідно до Інструкції про касові операції в банках України (постанова № 337 Правління НБУ від 14.08.2003 р., зі змінами та доповненнями) через каси банку або банкомата. Банкомати можуть установлювати як на території банку, так і за його межами. Видавання коштів із застосуванням платіжних карток виконується в межах їх залишку на рахунку клієнта чи витратного ліміту або його частки на відповідному картковому рахунку. Якщо між клієнтом та банком укладено договір про надання кредиту, то видавання коштів може здійснюватися в межах залишку коштів на рахунку визначеного договором ліміту кредитування.

 

19.Види веселів та їх х-ка

Вексель - цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей, вказану у векселі, власнику векселя (векселедержателю).

За формою та способом викор. векселі бувають:

прості – зобов»яз. 1 особи виплатити зазнач. суму іншій за поставлені товари.

переказний – є наказом постачальника виплатити суму коштів пред»явнику векселя.

Залежно від х-ру угод:

комерційний - - опосередковує реальні угоди з купівлі-продажу цінностей, виконання робіт чи надання послуг. Трасат (платник) - особа, яка отримує наказ заплатити. Трасант (векселедавець) - особа, яка виставляє мсреказний вексель (тратту) з наказом здійснити платіж.

фінансовий вексель - опосередковує фінансову операцію і засвідчує отримання грошової позики.

Фіктивні безгрошові векселі:

Бронзовий (дутий, вигаданий) вексель - виписується на ім'я неіснуючої або неплатоспроможної особи задля отримання кредиту, збереження майна для «своїх», обману кредиторів.

Дружній (приятельський) вексель - не передбачає реальної кредитної операції (акцептується для надання допомоги в отримання кредиту під цей вексель неплатоспроможній особі).

Підроблений вексель - вексель, у якому міститься підроблений підпис, сума чи строк погашення.

За екон. сутністю вексель – свідоцтво боргу та грош. зобов»яз. абстрактне, безспірне, безумовне. Ек. суть веселя   може бути реалізований лише при наявності вексельного права

 

 

20. Основні вексельні операції

Основні вексельні операц. регул. Положенням НБУ «Про порядок здійснення б-ками операц. з векселями у нацвалюті на терит. У»:

-      кредитні - надання або залучення грошових коштів проти векселя чи під забезпечення векселями;

-      торговельні - купівля-продаж векселів за ціною, що встановлюється у відсотках до суми векселя;

  • гарантійні - банк приймає на себе зобов'язання платежу за векселем клієнта при настанні певних умов і у певний термін - акцептні операції;

-      розрахункові - оформлення заборгованості векселями та вексельні платежі.


28.11.2014; 18:03
хиты: 185
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь