пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11-15

11. Види платіжних систем

Платіжна система - платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу грошей

Розрах.обслуговування клієнтів здійснюється шляхом переказування коштів з 1 поточ. рах на інший. Для забезп. розрах. обслугов. в У створ.плат.системи НБУ:

1. система ел. платежів

2. націон. система масових електор. платежів (НСМЕП)

Система електронних платежів (СЕП) НБУ - державна платіжна система, що забезпечує переказ грошей у межах України між банками на виконання зобов'язань їх клієнтів, а також власних зобов'язань цих банків.

 

Крім СЕП міжбанк.розрах. можуть здійснюватись через внутрішньо банк. платіжну систему (ВБПС).

Функції СЕП НБУ:

1. провод. міжбанк. розрах у нац. і іноз. валютах

2. обмін інформац. про здійсн. міжбанк. розрах

3. забезп. надійності міжбанк. розках.

4. контроль достовірності даних на різних стадіях міжбанк. розках.

5. контроль НБУ стану кореспонд. рах.. б-ку

6. захист від несанкціонованого доступу  чи фальсифікації.

НСМ ЕП – внутрішньод-вна система б-ківська багато емітентна плат. система масових платежів, в якій розрах. за товари чи послуги, одержання готівки та інш. операцій, здійснення за рах. старт-карток за технологією, що розробила НБУ.

Метою НСМ ЕП є розробл. та впровадження в У відносно дешевої, надійно захищеної  автоматизованої системи безготівкових розрах, яка в основних розрах. на роботу в режимі онлайн.

 

 

12. Відкриття та ведення рах. клієнтів

Для зберігання грош. коштів та здійсн. всіх видів д-сті б-ки відкривають рах. поточні, депозитні в нац.. та іноз. валюті.

Банківські рахунки - рахунки, на яких обліковуються власні кошти, вимоги, зобов'язання банку стосовно його клієнтів і контрагентів та, які дають можливість здійснювати переказ коштів за допомогою банківських платіжних інструментів

Поточні рах. відкриваються б-ками на договорній основі для зберіг. грошей і здійсн. розках-касових операц. за допом. платіжних інструментів відповідно до умов договору та законод.

Вкладний рах. відкривається б-кою клієнту на договорній основі для зберіг. грошей, що передається в управління на встановлений строк або ьез строку під визнач % (дохід) і підлягає поверненню клієнту відповідно до закону та умов договору

Рах. в нацвалюті відкрив. фіз.\юр особам, філіям, представництвам, іноз. інвесторам.

Після відриття між б-ком та клієнтом в письмовій формі укладається договір б-ківського рах та б-ківського вкладу.

Усі надходження коштів на поточний рах. облік. по кредиту. Всі платежі обліковуються подетету (б-ківська виписка).

Закриття рах. на підставі:

1. заяви власника рах.

2. рішення суду про ліквідацію під-мства

3. ріш. органу, який маю обов»язки щодо лік від. під-мства

 

13. Види та х-ка розрах. документів

Безготывкові розрах. розрізн. за способом розрах.

Розрахунковий документ - документ на переказ грошей, що використовується для ініціювання переказу, з рахунку платника на рахунок одержувача (платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, розрахунковий чек, платіжна вимога).

Основним способом платежу є банк. переказ, при якому грош. кошти перерах. з рах платника на рах. постачальника, шляхом відпов. записів по них.

Інший спосіб в заліку взаємних вимог, при якому взаємні борги зарах. і тільки різницю сплач. шляхом переказу.

Для забезп. руху грош. коштів на своємурах клієнт повинен подати до б-ку один з найтсупних док: плат. доручення, плат. вимога, плат. вимога-доруч, чек, інкасове доруч.

Інкас. доруч-  док, що клієнт надає б-ку для отримання грошей за розрах. док. і зарах. їх на поточ. рах. клієнта.Б-к здійснює розрах. при дотриманні таких умов:

1. кошта обов»язково зберіг. в б-ках

2. без гот. розрах. здійсн. в нацвалюті.

3. кошти з рах. здійсн. за розпорядж. власника рах

4. банк приймає розрах. док. тільки в межах залишку  коштів на рах. б-ку

5. плат. проводиться після відвантаження ТМЦ

6. банки не мають права визн. та контрол. напрями викор. коштів клієнта

 

14. Порядок здійснення розрах. обслуговування клієнтів

Б-ки здійснюють розрах. обслуговув. на підставі договорів і своїх внутр.. правил, які відповід. вимогам Інструкції «Про без гот. розрах. в У в нацвалюті».

Платіжне доручення - розрахунковий документ, який містить доручення платника банку здійснити переказ визначеної в ньому суми грошей зі свого рахунка на рахунок отримувача

При викор. плат. доруч. банк платника, отримавши від свого клієнта списує суму в дорученні з його рах. і зарах. на рах. одержувача.

Платіжна вимога-доручення - комбінований розрахунковий документ, який складається з двох частин: вимоги постачальника (одержувача коштів) безпосередньо до покупця (платника) сплатити вартість поставленої йому за договором продукції (виконаних робіт, наданих послуг) та доручення платника своєму банку перерахувати з його рахунку певну суму.

Плат. вимогу-доруч. постачальний надсилає до покупця разом з докум. про вадвантеження, згідно договору та рахунком про оплату.

Платник оформлює доручення і подає вимогу-доруч. до свого б-ку, який виконує його.

Акредитив - доручення банка покупця іногородньому банку постачальника здійснювати оплату товарно-транспортних документів постачальника за відвантажену продукцію на умовах, передбачених в акредитивній заяві покупця.

Після відкриття  акредитива в б-ку згідно заяви покупця і його плат. доруч. гроші перерах. до б-ку постачальника.

Б-к повідомляє клієнта про відкриття акредитива.

Види акредитивів:

покриті (депоновані)

непокриті (гарантовані)

відзивні

безвідзивні

 

15. Загальний порядок касового обслуговування клієнтів

Касові операції полягають у прийманні готівки від клієнтів, зарах. їх на рах. збереження, приймання коштів та видачі готівки за вимогою клієнта.

Розрахунково-касове обслуговування - послуги, що надаються банком клієнту на підставі укладеного між ними договору банківського рахунку, які пов'язані із переказом грошей з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому готівки, а також здійсненням інших операцій, передбачених договором.

З метою регулюв. касов. операц. у банк. сист. НБУ ухвалив нормативні док:

1. Інструкція про касові операції в б-ках

2. Положення про ведення касових операц. в нацвалюті

3. Інструкція про орг.. роботи готівкового обігу установами б-ків

Касове обслуговування здійснюється б-ками через спец. підрозділ операційно-касовий, в склад якого моуть створ. декілька окремих кас: прибуткова, видаткова, вечірня, сховища, каса перерахунку.

Для здійснення касов. операц. установи б-ків орг.. видаткові і прибуткові каси, які можуть об»єднуватись.  Може створюватись каса перерахунку, в якій перерах. вміст інкасаторських сумок.

Орг. вечірні каси для приймання від клієнтів виторг, який надходить після операційного дня б-ку.

Б-ківські касові опер. пов»язані з регулюв. готівкового обігу.


28.11.2014; 18:02
хиты: 183
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь