пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Прибуток

 

Бухгалтерський прибуток - різниця між сумою реалізації (доходами від продажу) та витратами (витратами) (згідно всіх первинних бухгалтерський документів);

Економічний прибуток - це залишок від загального доходу після вирахування всіх витрат, різниця між бухгалтерським прибутком і додатковими витратами, такими як: некомпенсовані власні витрати підприємця, не враховані в собівартості, в тому числі " упущена вигода ", витрати на" стимулювання "чиновників в корупційних економіках, додаткові преміальні працівникам.

Оподатковуваний прибуток - це різниця між валовими доходами, валовими витратами та амортизацією. (сума, яка проставляється в податковій декларації). Такий прибуток має особливе значення при визначенні податку на прибуток.

Податкова декларація — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу).

Податкове зобов’язання — зобов'язання платника податків сплатити до бюджету  відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені податковим законодавством України.

 

Податок на прибуток як економічна категорія представляє собою суму коштів, які вилучається державою з прибутку підприємств.

Платниками податку на прибуток з числа резидентів є:

- суб'єкти господарювання України - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, в т.ч.- неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що з числа нерезидентів платниками є:

- юридичні особи, які отримують доходи з джерелом походження з України.

Об’єктом оподаткування податку на прибуток є прибуток.

01.01.2011 рік – ставка податку 23%

01.01.2012 рік ставка податку 21%

01.01.2013 рік ставка податку 19%

У 2014 році ставка ППП становить 18%.

Пільгові ставки встановлено для страховика, що здійснює страхування життя - 0 відсотків; та для нерезидентів за видами діяльності – 0, 3,4,6,12,15 відсотків.

Податок нараховується платником самостійно. Податок, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню, підлягає сплаті до бюджету в сумі, яка зменшена на вартість придбаних торгових патентів на право провадження такого виду діяльності. При цьому, платник податку зобов'язаний окремо визначати податок від кожного виду діяльності, що підлягає патентуванню, та окремо визначати податок від іншої діяльності.

  1. Порядок визначення податку на прибуток.

Податок на прибуток нараховується платником самостійно за ставкою від податкової бази, визначеної як різниця між доходами й витратами.

ППП=(ВД-ВВ)*С%

  1. Особливості розрахунку амортизації як елементу витрат.

Амортизація - систематичний розподіл вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів, що амортизується, протягом строку їх корисного використання (експлуатації)

Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом.

Класифікація груп основних засобів та інших необоротних активів і мінімально допустимих строків їх амортизації.

Амортизація основних засобів нараховується із застосуванням таких методів:

1) прямолінійного, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобів;

2) зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об’єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об’єкта на його первісну вартість;

3) прискореного зменшення залишкової вартості, за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється відповідно до строку корисного використання об’єкта і подвоюється.  Застосовується лише при нарахуванні амортизації до об’єктів основних засобів, що входять до груп 4 (машини та обладнання) та 5 (транспортні засоби);

4) кумулятивного, за яким річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця строку корисного використання об’єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання;

5) виробничого, за яким місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується, на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об’єкта основних засобів.

 

 

 

  1. Порядок сплати податку на прибуток.

Податкова декларація — документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, встановленими законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу).

Податкове зобов’язання — зобов'язання платника податків сплатити до бюджету  відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені податковим законодавством України.

Починаючи з 2013 р. змінами, внесеними Законом № 5083 до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу, запроваджено авансову сплату податку на прибуток і спрощено порядок звітування — подається лише річна декларація з податку на прибуток.(1 раз в рік)

Платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 числа звітного місяця. Авансові внески сплачуються у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Авансові внески не сплачують :

-                     платники податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування за останній річний звітний податковий період, не перевищують 10 млн. грн. ;

-                     новостворені підприємства вперше подають річну звітність з податку на прибуток за період починаючи з дати реєстрації і до закінчення календарного року, авансових внесків при цьому не сплачують, а вже залежно від показників поданої першої декларації визначається, чи повинен платник сплачувати в наступному (2014) звітному році авансові внески;

-                     виробники сільськогосподарської продукції сплачують податок на прибуток на підставі річної декларації з податку на прибуток (для них річний податковий період починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року);

-                     неприбуткові установи (організації) не сплачують авансових внесків, а подають звіт про використання коштів неприбутковими установами.

Платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року, тобто новостворені, сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році без подання податкової декларації за звітні (податкові) періоди календарний квартал, півріччя та дев'ять місяців та не сплачують авансового внеску.

Платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 мільйонів гривень, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючого органу за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

У разі якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал. Такий платник податку авансових внесків у другому - четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік, яка подається до контролюючого органу в порядку, передбаченому Податковим кодексом України (далі - ПКУ).

Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов'язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

При цьому дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків визначається починаючи з березня поточного звітного (податкового) року по лютий наступного звітного (податкового) року включно.

Податкова декларація та розрахунок щомісячних авансових внесків за базовий звітний (податковий) рік подаються протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

 


17.10.2014; 18:33
хиты: 117
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь