пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

5-7

ДК-це сукуп ек відносин між держ в особі органів влади і управл та фіз і юр особам. Ф-ї ДК: 1) розподільча 2) регулююча 3) контрольна. ДК може бути зовн і внутр. Форми внутр. ДК: 1) держ позика – тимчасово вільні кошти населення, під-в залучаються до фін-я суспільних потреб, через випуск облігацій, казначейських зобов. 2)  казначейська позика – надходження допомоги під-м за рахунок б-х коштів. К-я держ позик: 1) за правом випуску: державні і місцеві. 2) за формою: готівкові і без- 3) за власниками: серед юр ос., серед населення, серед юр і фіз. ос. 4) за методом розміщення: добровільні і примусові 5) за виплатою доходу: процентні, виграшні, процентно-виграшні, безпроцентні. 6) за х-м обігу: ринкові і не- 7) за строком погашення: коротко, середньо, довго. 8) за способом погашення: разові, серійні. Джерела погашення держ позик: 1) дохід від інвестування позичених коштів в високоефект проекта. 2) надходження від податків. 3) економія коштів. 4) умісія грошей. 5) рефінансування боргу.

ДБ – сума заборгованості за всіма борговими зобов держави, % за борг перед суб ек. ДБ: 1) внутр.- суку зобов перед резидентом 2) зовнішній – нерезидентом. ДБ: 1) поточний-це сума боргу, що подлягає сплаті протягом поточного року з % в цьому періоді. 2) капітальний-це сума боргу і %, що має бути сплачена згідно позик. Управіління ДБ-це комплекс заходів, що здійсн держ від залечення, розміщення, погашення коштів та забезпеч платоспрожності держ. Принципи упр. ДБ: 1) бузумовності – безумовно викон всі зобов по позикам. 2) єдності-врахувати в процесі упр всі елементи позик. 3) зниження ризику – розміщення і погашення позик в такий спосіб щоб мах знизити вплив конюктурних коливань світового ринку капіталів. 4) оптимальні стр-ри - вибір зобов держ за строками обігу і погашення. 5) збереження ф-ї незалежності 6) принцип прозорості. Етапи процесу упр ДБ: залучення коштів, використання, повернення боргу і виплата %. Методи коригування позикової пол.-ки: рефінансування і реструктуризація боргу. При недостатній платоспроможності викор такі способи коригування позикової пол.-ки: 1) конверсія – зміна дохідності позики. 2) консолідація – перенесеня позики на іншу, з метою подовження терміну. 3) уніфікація – обєднання між собою декілька позик 4) відстрочення позик 5) анулювання боргу – повна відмова держ від сплати боргу. 

 

 

Види бю-у на ек.дія-і: *Капіталовкладення-у видомчому розрізі і у розрізі інцест.проектів. *Опер.ви-и-вид-и на утримання в-ої інфраструктури:Вертик:1)фін-я геологорозвідувальних робіт 2)фін-я лісового і водного г-а 3)землевпорядковувальні роботи 4)заходи по боротьбі з шкідниками рослин,хвороб тварин і іпідемії 5)утримання насіневихстанцій і племінних г-в. *кредити та дотації

Напрямки наук.досліджень:1)Фундаментальні-пошукові та теоретичні-визн.складність на перед не можливо.Ф-я за рах.бю-у або спец.фондів 2)Прикладні-пов`яз.з визначенням форм та методів впровадження в практику фундаментальних досліджень.Вартість визнач.фін-я за рах.держ.інноваційного фонду та приват.кошт. Спеціалізація наук.закладів: *Академічні наук-дослідні-підпорядков-я Нац.академії наук,займ. Фундаментал.дослідженнями. *Відомчі заклади-основний профіль-прикладні дослідження. Бю-е фін-я наук здійсн.особами фін-я наук.закладів або тематики

 

Бюджетний дефіцит - це стан державного бюджету, при якому державні витрати перевищують бюджетні надходження. Інакше дискреційна бюджетно-податкова політика - це свідоме маніпулювання податками та державними витратами з метою зміни реального обсягу національного виробництва та зайнятості, контролю над інфляцією та прискоренням економічного розвитку.

Бюджету може бути властивий такий стан:— баланс видатків та доходів; перевищення доходів над видатками (профіцит); перевищення видатків над доходами (дефіцит). Бюджетний дефіцит як економічна категорія відображає співвідношення між доходами і видатками бюджету з перевищенням видатків.

 

ВИДИ бюджетного дефіциту. 1. Наочно-реальний — вид, за яким його обсяг дорівнює загальним доходам від федеральних податків за вирахуванням на державні закупівлі та трансфертні платежі. Під трансфертними платежами тут розуміються фінансові ресурси, що передаються з бюджету центрального уряду до бюджетів місцевого самоврядування, а також із бюджетів територіальних одиниць вищого адміністративного рівня до бюджетів одиниць нижчого адміністративного рівня. За рахунок трансфертів у багатьох країнах формується частина доходів місцевих органів влади, У деяких джерелах цей вид дефіциту називають фактичним, тому що він відображає реальні доходи, видатки бюджету і дефіцит за певний період. 2. Структурний — вид дефіциту, який є різницею між федеральними доходами: витратами за діючої фіскальної пол ітики (рівень оподаткування і поточних витрат) та базового рівня безробіття. Коли економічна система зазнає періоду спаду, а рівень безробіття стає вищим за базовий, наочно-реальний дефіцит бюджету перевищує рівень структурного дефіциту, оскільки наявна виплата допомоги на випадок безробіття та за іншими соціальними програмами, а також у зв'язку з частковим падінням доходів населення. 3. Циклічний вид вираховується як різниця між наочно-реальним і структурним дефіцитами бюджетів і виникає як результат педонадходження бюджетних доходів внаслідок циклічних коливань в економіці. 4. Стійкий — наявний дефіцит бюджету у довгостроковому періоді. 5. Тимчасовий — дефіцит бюджету, який зумовлено касовими розривами у виконанні бюджету або непередбачуваними подіями та обставинами. 6. Активний вид бюджетного дефіциту є наслідком свідомого збільшення державних видатків, що зумовлює неможливість збалансування бюджету і виникає в результаті проведення політики дефіцитного фінансування з метою стимулювання досягнення максимальної зайнятості наявних виробничих ресурсів, що спонукає економіку розвиватися відносно незалежно від циклічних коливань. 7. Пасивний вид дефіциту бюджету зумовлюється економічною кон'юнктурою як першопричиною накопичення запланованого обсягу бюджетних ресурсів. Цей вид можна ототожнювати з циклічним бюджетним дефіцитом. 8. Відкритий — це офіційно визнаний дефіцит, зазначений у законі про державний бюджет на відповідний рік. 9. Вимушений — наслідок скорочення обсягів ВВП і відповідно обмеженості фінансових ресурсів країни. 10. Свідомий бюджетний дефіцит виникає внаслідок дискреційної фіскальної політики, яка передбачає цілеспрямовані зміни у розмірі державних витрат, податків і сальдо державного бюджету.

ДЖЕРЕЛА фінансування дефіциту поділяють на: • внутрішні (їх надають інші органи державного управління; центральний банк; депозитні та недепозитні фінансові установи; нефінансові установи; домогосподарства);  • зовнішні (їх надають органи державного управління; міжнародні організації; фінансові установи, що не є міжнародними організаціями; інші нерезиденти); • інші (у випадку касового виконання бюджету фінансування дефіциту бюджету може здійснюватись за рахунок касових залишків утворених в минулому році; надходжень від приватизації тощо). Особливістю касового методу виконання бюджету є те, що усі операції фіксуються в момент виникнення права на отримання платежу чи зобов'язання щодо його здійснення. У цьому разі можливе утворення "технічних" джерел фінансування дефіциту бюджету, зокрема за рахунок залишку коштів на бюджетних рахунках, покриття дефіциту за рахунок зміни валютних курсів і т.д. Наприклад, фінансування за рахунок коштів, що надійшли роком раніше від запозичень чи приватизації і які не були використані на фінансування дефіциту бюджету, буде відноситись до джерел фінансування за активними операціями.

 


17.10.2014; 18:27
хиты: 152
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь