пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1-10

 

1.Походження грошей. Роль держави у творенні грошей

Гроші є результатом розвитку товарного виробництва та обміну (основа появи грошей). Гроші є антиподом бартеру. Поява грошей обумовлена вирішенням протиріч, які притаманні товару, а саме:

- між споживною вартістю і міновою

- між конкретною і абстрактною вартістю

- між сукупно-необхідною і приватною вартістю

Є 2 теорії походження грошейраціоналістична: гроші запроваджуються людьми як технічний інструмент для полегшення товарообміну

- гроші є соціальною умовністю

- гроші є інструментом, а не товаром

- гроші запроваджуються державою, держава гроші не утворює

Відповідно до еволюційної, вона була запропонована Смітом і Рікардо, згідно з цією концепцією гроші є продуктом суспільного розвитку товаровиробництва та обміну, вони з’являлися внаслідок ефективного розвитку як товар, який пропонується на ринку і користується суспільним попитом. Домінуюча концепція.

На найнижчих щаблях ек. розвитку, коли виробники тільки почали одержувати надлишки продуктів своєї праці і хотіли їх обміняти, зробити це було досить складно: бажання 2 суб’єктів ринку не збігалися. Поступово виявився продукт, попит на який найбільший – заг. еквівалент (худоба, хутра, сіль, черепашки ін.). Стихійне закріплення за одним із товарів ролі заг. еквівалента означало появу грошей в їх найпростішому вигляді.

Відбулося розмежування природної споживної вартості грош. товару і його специф. споживної вартості як грошей. Врешті-решт роль грошей взагалі перейшла до немат. носія. Це сталося в середині XX ст. через демонетизацію золота.

Роль держави у творенні грошей.

1) вона визначає та змінює зразок купюри та її захисні форми.

2) держава створює умови обігу грошей

3) держава визначає потребу в грошах виходячи не з власних інтересів, а з потреб товарообігу

4) держава впливає на форму та якісні властивості грошей з метою ефективного функціонування грошового обігу.

Характерно, що роль держави у формуванні грошей поступово посилювалася в міру розвитку самих грошей, підвищення їх ролі і посилення вимог до них з боку ринку. На перших порах, коли сам ринок стихійно висував на роль грошей один з найбільш ходових товарів, зовнішнє втручання в цей процес було min. Із закріпленням ролі грошей за дорогоцінними металами втручання держави у створення грошей помітно посилилось. Вона взяла на себе зобов’язання надавати грошам точно визначену форму, установила контроль за вир-вом грошей, організувала боротьбу із фальшуванням монет тощо.

 

 

 

2.Сутність грошей. Гроші як гроші і гроші як капітал

1. Представницький, який в подальшому трансформувався у функціональний. Гроші – це все те, що роблять гроші. Гроші – це все те, що використовується як гроші (готівка, депозитні рахунки, поточні, страхові рахунки).

  • цього підходу є те, що він показує призначення та форми грошей.
  • цього підходу є те, що він лише визначає місце грошей в товарообміні без їх якісної оцінки.

2. Марксистський підхід. Гроші – це загальний еквівалент для обміну. Гроші – це специфічний товар, який виконує роль загального еквіваленту і має суспільне призначення.

Перевагою є те, що він визначає суспільне призначення грошей бути загальним еквівалентом. Він підкреслює суспільне призначення грошей через яке гроші набувають загальну споживну вартість.

  • є те, що, по-перше – не відбиває вартості грошей до нагромадження вартості, по-друге, підкреслює, що гроші є елементом багатства.

3. Портфельний. Він використовує умовний портфель активів окремого економічного суб’єкту, в якому всі активи розміщені у мірі зниження їх ліквідності.

Даний портфель складається з таких активів:

Гроші – це абсолютно ліквідний актив

Перевагою є те, що він підкреслює таку рису як абсолютну ліквідність.

Недоліком є те, що він прирівнює і не розмежовує поняття грошей до не грошей, таке прирівнювання призвело до квазігрошей (вексель, чек).

Гроші як гроші і гроші як капітал. Гроші як гроші викор-ся переважно для реалізації наявної споживної вартості, тобто їх цільове призначення обмежується посередництвом в обміні. Гроші як капітал викор-ся для забезпечення зростання наявної вартості. Для цього виготовлену вартість потрібно реалізувати, нагромадити та викор-ти так, щоб її не тільки зберегти, а й збільшити. Цільове призначення грошей як капітал – обслуговує всі фази розширеного відтворення:

Відмінності між грошима як грошима і грошима як капіталом досить умовні і визначаються переважно призначенням грошей при їх використанні ек. суб’єктами. Гроші є власне грошима насамперед при їх витрачанні на особисте споживання, оскільки забезпечують купівлю товарів та послуг. Гроші стають капіталом переважно при їх нагромадженні, зберіганні та продажу на грошовому ринку, оскільки це дає власнику грошей додатковий дохід у вигляді %.

 

 

 

3.Форми грошей та їх еволюція

  1.  

2. Товарна форма грошей, коли з початку у якості грошей використовуються товари першої необхідності (сіль), металева форма грошей (які вже могли зберігати вартість), прикраси.

3. Поява монет. Монета – це повноцінні гроші, які виготовляються із дорогоцінного метала і мають певну форму, вагу і надписи. Причиною появи металевої форми грошей як монети є ускладнення та розширення територіальних меж товарного обміну. Цей загальний ринок висуває певні вимоги до грошей, а саме:

- однорідність

- економ. подільність

- здатність тривалий час зберігати вартість

Повноцінні гроші – це ті гроші, в якій номінальна вартість дорівнює реальній вартості, тому що вони уособлюють вартість товару з якого вони виготовлені.

4. Поява паперових грошей. Спочатку паперові гроші з’являються в обігу поряд з монетами і уособлюють вартість тих монет, замінниками яких вони є. В будь-який час гроші є розмінними. Виникають паперові гроші, як представники непо


10.06.2014; 23:59
хиты: 145
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь