пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рухи опору під час другої світової

Напрямки руху опору:

1)          Радянський партизанський рух.

Ім..Леніна в Щебелянському лісі. Операції Концерт і Рейкова війна.

У міру розгортання наступальних операцій радянських військ налагоджується  взаємодія з діями партизанів. Силами партизанів було розроблено і здійснено низку заходів спрямованих на знищення комунікацій ворога, створення перешкод для його просування та підвозу підкріплень, одна з таких операцій отримала назву «Рейкова війна» і була проведена в 1943 під час Курської битви. Коли розпочався контрнаступ радянських військ на курській дузі в ніч на 3 серпня 167 партизанських загонів на території Росії, Білорусії та України, одночасно завдали удару по мостах і залізничних станціях. У повітря було висаджено 42 тис. рейок. Друга велика операція «Концерт» була проведена партизанами у вересні 1943, коли радянські війська підходили до Дніпра.(З 55)

2)          Радянський підпільний рух. (Ляля Ратушна, Василь Порик.

В українських містах і селах діяли молодіжні підпільні організації. У Миколаївській області до її складу входили старшокласники села Кримки. У вересні 1942 р. - січні 1943 р. підпільна молодіжна організація "Молода гвардія" діяла в місті Краснодоні. До її штабу входили І. Туркенич, О. Кошовий, І. Земнухов, В. Третякевич, С. Тюленін, Л. Шевцова. Молодогвардійці, крім антигітлерівської пропаганди, здійснили низку диверсій і бойових операцій.

3)          ОУН, УПА

ОУН – 1927, УПА – 1942

У 1942 р. була сформована Українська Повстанська Армія — УПА. її головнокомандувачем став член проводу ОУН (б) Роман Шухевич. Партизанська армія контролювала частину території Волині, Полісся та Галичини. У своєму складі вона нараховувала близько 30—40 тис. бійців. Конгрес ОУН (б) проголосив своєю метою боротьбу проти більшовизму та нацизму.

«Нахтігаль», «Роланд», Колаборанти(?)

  1. На Поліссі Тарас Бульба-Боровець (один із засновників УПА)

06.11.2014; 22:42
хиты: 714
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь