пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

:)

Процес побудови сучасної багатопартійної системи почався наприкінці 80-х років. Він має прямий зв?язок з започаткованою в той час “перебудовою” і потім з розпадом Радянського Союзу. Які ж особливості складання багатопартійної системи в Україні? В чому її специфіка?

 

По-перше, процес проходив в умовах, коли розпочалася й постійно продовжувала поглиблюватися еконмічна криза, результатом якої стало різке зубожіння переважної більшості населення країни і його негативного ставлення як до політиків, так і до політики взагалі.

 

По-друге, перехід до ринкових відносин пов?язаний з різким соціальним розмежуванням суспільства: стара соціальна структура зламана, формування нової ще не закінчено. У багатьох партій, що виникли в останні роки, фактично відсутня соціальна база- не має тих верств, класів, інтереси яких вони представляли на політичній арені.

 

По-третє, (і це витікає із попереднього) народження політичних партій пов?язане не з інтересами певних верств населення (якою і повинна бути партія у розуміння цього слова), а з долею політично активних і амбіційних особистостей або невеликих соціальних груп (угрупувань) з вузькокорпоративними інтересами.

 

По-четверте, відсутність протягом тривалого часу традиції політичного плюралізму, багатьох прав і свобод, що притаманні демократичному суспільству.

 

В історії становлення багатопартійності виділяють три етапи:

 

1. 1988-1989 pp. — створення умов багатопартійності. Створення опозиційних до КПРС неформальних об'єднань та рухів, що пізніше трансформувались у політичні партії. У цей час в Україні розгортають активну діяльність Українська демократична спілка (УДС), пізніше перейменована в Українську народно-демократичну лігу (УНДЛ), Українська Гельсінська спілка (УГС), Народний рух України за перебудову (НРУ).

 

2. 1989-1990 pp. — етап безпосереднього створення початкової багатопартійності. За цей час у республіці створено понад 20 партій, в які об'єднано понад 30 тис. чол.

 

3. Початок 1991 р. — серпень 1991р. — кардинальні зміни у становленні багатопартійності. Заборона діяльності КПУ після спроби державного перевороту в Москві (ГКЧП) 19-21 серпня 1991 р. у зв'язку з доказами про підтримку керівництвом КПУ державного перевороту. 24 серпня 1991р. проголошено Акт про незалежність України.


26.05.2014; 23:16
хиты: 166
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь