пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Голод 1921 – 1923р.

Причини:

  • Політика «воєнного комунізму».
  • Незацікавленість селян у збільшені посівних площ.
  • Руйнування с/г.
  • Підвищення норм хлібозаготівель.
  • Посуха 1921р.

Сучасні Дніпропетровська, Донецька, Запорізька,Одеська, Миколаївська області та Пд. Харківська.
Голодувало 4-7 млн. осіб.
Загинуло 1,5 млн. осіб.

Політика влади:

  • Приховування факту голоду.
  • Ізоляція військами районів охопленим голодом.
  • Вилучення хлібних запасів для відправлення в Росію (на Поволжя)
  • Радянський уряд уклав з Америкою договір про допомогу господарюючим 10.01.1922р.

Голод 1932-1933рр.

Одним з найжорстокіших злочинів сталінізму проти українського народу був голод 1932—1933 pp. Безпосередньо його причиною було насильницьке вилучення хліба у селян. Загалом же причинами голодомору в Україні була сукупність національно-політичних та соціально-економічних чинників:
— необхідність знищення українського селянства як свідомої національної верстви, яка загрожувала імперським інтересам Москви;
— непосильні для селян хлібозаготівлі;
— надмірний хлібний експорт;
— небажання колгоспників працювати в громадському господарстві;
— конфіскація властями продовольчих запасів;
— економічні прорахунки, спроба здійснити соціалістичне будівництво воєнно-комуністичними методами.

Точну цифру людських втрат від голодомору 1932— 1933 pp. встановити неможливо. Дослідники називають дані від 3,5 до 12 млн чол.

Внаслідок голодомору остаточно зламано опір селян колгоспно-феодальній системі і суттєво підірвано сили у відстоюванні споконвічних національних прав. Колгоспний лад став однією з основ командної економіки і тоталітарного режиму.

Головним результатом колективізації став здійснений індустріальний стрибок, за який заплачено дорогою ціною: жертвами насильницького розкуркулення і голодомору, втратою селянами відчуття господаря, тривалою деградацією й дезорганізацією сільського господарства.

Голод 1946-1947рр.

Весною-літом 1946 р. 16 областей України вразила посуха. Зимові та ярові культури загинули.

Посуха загострила і проблему кормів, що відбилось на тваринництві. Почався падіж скота. Щоб уникнути масового падежу, було дозволено здавати худобу на забій понадпланові норми. Це призвело до того, що у деяких областях план по здачі м'яса було перевиконано вдвічі. У результаті тваринництво республіки зазнало величезних втрат, компенсовувати які довелось довго.

У той час коли за межі України ешелонами вивозився хліб (так, лише в країни Східної Європи та Францію було в основному вивезено безплатно 1,7 млн. т для підтримки тих режимів, що там встановилися), розпочався голод, жертвами якого стали майже 1. млн. чоловік.

Опинившись перед лицем катастрофи, керівництво України на чолі з М.Хрущовим намагалось зменшити її масштаби за рахунок західних областей і звертання за допомогою до Москви. У відповідь Сталін заявив Хрущову: "Ти м'якотілий! Тебе обдурюють, вони грають на твоїй сентиментальності. Вони хочуть, щоб ми витратили наші державні запаси". У березні 1947 р. недостатньо "твердого" Хрущова було замінено на Кагановича. Проте для проведення посівної кампанії була дана позичка в 35 млн. пудів.

Наслідками голоду стало: ускладнення і без того важкого процесу відбудови; скорочення трудових ресурсів села і його можливостей; падіння морального духу населення; невиконання планів п'ятирічки по відбудові сільського господарства.

Отже, головним винуватцем третього голодомору в Україні було сталінське керівництво, яке нехтувало долею мільйонів українців заради імперських інтересів.


06.11.2014; 22:39
хиты: 683
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь