пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Товар

Товар – це все, що призначене для задоволення певної потреби і пропо­новане на ринку для продажу. Товаром можуть бути матеріальні об'єкти, послуги, місця, організації та ідеї. Розглядаючи товар як комплексне поняття, можна сприймати його на трьох рівнях: товар за задумом, товар у реальному виконанні, товар із підкріпленням (рис. 1.1).

Перший рівень відображає ту потребу, яку товар задовольняє, ту вигоду, що її отримаєспоживач при його використанні.

На другому рівні товар сприймається як реально створений виріб, із конкрет­ними властивостями й характеристиками.

Позиції товару на ринку можуть бути суттєво підкріплені додатковими по­етами і вигодами – це відображає третій рівень товару.

Товари повсякденного попиту  це товари, які купують часто, без особливих роздумів та з мінімальними зусиллями щодо порівняння їх між собою. Це, зокре­ма, хліб, мило, цукерки, сигарети тощо.

Товари попереднього вибору – це товари, які покупець ретельно вибирає, порів­нює між собою за показниками якості, ціни, зовнішнього оформлення тощо. До них належать, зокрема, одяг, взуття, посуд.

Товари особливого попиту  престижні дорогі товари, до придбання яких по­купці ладні докласти додаткових зусиль. Такими вважають автомобілі, відеоапаратуру, предмети антикваріату.

Товари пасивного попиту – це товари, про які покупець нічого не знає, а якщо щось і знає, то, як звичайно, не думає про їх придбання. Це, приміром, страхові послуги, для реалізації яких потрібні значні зусилля з боку продавців. Принци­пові товарні новинки, такі, якими свого часу були мікрохвильові печі, перебувають у стані пасивного попиту доти, доки інтенсивна реклама не познайомить споживачів із вигодами їх використання.

Капітальне майно використовують у процесі виробництва як засоби праці. Ця група охоплює:

— будівлі і споруди;

— основне обладнання;

— допоміжне обладнання.

Сировину й матеріали використовують у процесі виробництва як предмети праці. До них належать:

— природна і сільськогосподарська сировина;

— основні матеріали (наприклад, залізо, пряжа, цемент);

— допоміжні матеріали (для технічного обслуговування і ремонту тощо);

— комплектувальні вироби, які входять у кінцевий продукт як його складові.

Ділові послуги, які поділяються на:

— послуги з технічного обслуговування і ремонту;

— послуги консультативного характеру (консультації з питань права, ауди­торські послуги, маркетингові дослідження тощо).

Товарний асортимент — це сукупність асортиментних груп товарів, що їх пропо­нує підприємство.

 

Асортиментна група — сукупність асортиментних позицій товарів да­ного функціонального призначення.

Товарний асортимент характеризується:

 — шириною, яку визначає кількість запропонованих асортиментних груп;

— глибиною, яка відображає кількість позицій у кожній асортиментній групі;

— насиченістю, яка визначається загальною кількістю запропонованих товарів;

— зіставлюваністю, яка відображає, наскільки тісно пов'язані між собою окремі асортиментні групи з огляду на кінцеве споживання, канали розподілу, діапа­зон цін тощо.

Концепція ЖЦТ пов’язує обсяги збуту товару, прибутки, маркетингові стра­тегії з особливостями кожного окремого етапу ринкового життя товару.

Класичний маркетинг розглядає чотири етапи ЖЦТ, показані на рис. 3.1.:

■ етап впровадження на ринок,

■ етап зростання,

■ етап зрілості,

■ етап спаду.

Етап впровадження на ринок – період повільного зростання обсягів збуту продукції, оскільки, ринок ще мало знайомий з новим товаром. Це складний для фірми період, оскільки прибутків вона ще не отримує, адже необхідні великі витрати на формування попиту на товар і просування його на ринку (рекламу, стимулювання збуту).

Етап зростання – це етап швидкого нарощування обсягів збуту і ви­знання покупцями нового товару. З'являються прибутки, які протягом етапу зростають унаслідок швидкого обороту капіталу і зменшення витрат на рекламу. 

Етап зрілості. У певний період темпи зростання обсягів збуту уповіль­нюються, що свідчить про перехід до етапу зрілості. На цьому етапі пере­буває більшість товарів на сучасному ринку. У збуті продукції відбувається певна стабілізація. Конкуренція сягає максимуму.

Щоб довше втримати товар на етапі зрілості, застосовують такі стратегії:

■ модифікація ринку, тобто його розширення, вихід на нові сегменти; пошук нових способів використання товару.

■ модифікація товару, тобто зміна його характеристик, модернізація, поліп­шення дизайну.

■ модифікація комплексу маркетингу, зокрема зміна цінової політики, каналів розподілу, акцентів у рекламній кампанії, поліпшення сервісу тощо.

Етап спаду (занепаду) завершує ринкове життя товару, яким трива­лим воно не було. Збут і прибуток падають, споживачами товару залиша­ються здебільшого консерватори, які не люблять змінювати звичок. Падіння обсягів збуту може бути стрімким або повільним, але незмінною залишається сутність цього етапу: товар морально старіє, з'являються нові, досконаліші товари.

На етапі занепаду підприємство може використовувати різні стратегії:

■ припинити випуск застарілої продукції;

■ якщо товар ще рентабельний, деякий час „збирати плоди", різко скорочуючи витрати на його маркетинг (рекламу, збутову мережу тощо);

■ укласти контракти на його виробництво з дочірніми підприємствами в інших країнах чи регіонах.

Якість – це сукупність властивостей і характеристик товару, які зумовлю­ють його здатність задовольняти конкретні особові чи виробничі потре­би відповідно до свого призначення.

Сертифікація – це дія, яка за допомогою сертифіката відповідності стверджує, що даний товар чи послуга відповідає стандартам якості.

Якість – абсолютний показник, результат пращ; вона охоплює характерис­тики, які об'єктивно закладені в даний товар у процесі його розроблення і виробництва. Хоча при тому окремі споживачі можуть сприймати по-різно­му рівень якості одного й того самого товару.

Конкурентоспроможність – це сукупність споживчих властивостей това­ру, яка забезпечує його здатність конкурувати з аналогами на конкретно­му ринку в певний період часу.

 

 Конкурентоспроможність товару може бути визначена лише внаслідок його порівняння з іншими товарами.

■ Конкурентоспроможність відображає відмінність даного товару від товарів-конкурентів за ступенем задоволення конкретної споживчої потреби.

■ Крім якісних показників, вона враховує ще витрати споживача на придбання і використання товару для задоволення своєї конкретної потреби.

 

Конкурентоспроможність – поняття складне, інтегральне, враховує багато параметрів.Параметри конкурентоспроможності групують по-різно­му. При використанні спрощеної методики розрахунків їх можна поділити на дві групи: технічні й економічні.

Група технічних параметрів характеризує технічний рівень і якість товару. До їх складу входять класифікаційні, конструктивні, нормативні, ергономічні, естетичні параметри тощо.

Економічні параметри враховують не тільки вартість придбання товару, а й ви­трати на його подальшу експлуатацію: купівлю пального, мастил, запчастин, оплату використаної електроенергії, ремонт, а для деяких товарів ще й витрати на достав­ку, монтаж тощо. Отже, витрати споживача складаються з двох частин:

■ витрат на купівлю товару (його ціни);

■ витрат, пов'язаних із споживанням товару.

Товарна марка – це ім'я, назва, символ, малюнок чи їх поєднання, призначені для ідентифікації товарів чи послуг даного продавця і диференціації їх від това­рів конкурентів.

Товарний знак – це товарна марка, що зареєстрована у встановленому порядку і має юридичний захист.

Функції товарних знаків:

■ створюють відмінності між товарами;

■ полегшують ідентифікацію товару;

■ виступають гарантом якості товару;

■ надають інформацію про товар та його виробника;

■ рекламують товар;

■ підносять престиж продукції;

■ забезпечують правовий захист товару.

Створення товарних знаків – це поєднання науки и мистецтва, адже вони повинні одночасно відповідати багатьом вимогам, основні з яких:

— новизна ідеї;

— асоціативність;

— естетичність;

— лаконічність;

— зручність вимови;

— легка запам'ятовуваність;

— гармонія кольорів;

— а головне – можливість миттєвого розпізнання 

 

Розрізняють три види упаковок:

■ Внутрішня упаковка – безпосереднє вмістилище товару. Так, для лосьйону це буде пляшечка, в яку він налитий.

■ Зовнішня упаковка – конструкція, призначена для захисту внутрішньої упаков­ки, яку знищують при підготовці товару до безпосереднього використання (при­міром, картонна коробка).

■ Транспортна упаковка – конструкція, призначена для пакування, зберігання,транспортування.

 

Функції упаковки:

■ дає можливість збирати в потрібних обсягах і формі рідкі, гранульовані, сипучі продукти;

■ захищає товар при транспортуванні та зберіганні;

■ полегшує використання продукту; можливе повторне застосування деяких ви­дів упаковки;

■ є засобом комунікації фірми із споживачем: вона демонструє товарний знак, вказує вміст і правила використання продукції, за допомогою дизайну створює образ фірми-виробника;

■ виготовлена для конкретної групи споживачів, сприяє ринковій сегментації;

■ є важливим елементом планування нової продукції; іноді саме завдяки створен­ню принципово нової упаковки на ринку з'являлись нові модифікації товарів (аерозольна упаковка косметичної продукції, вакуумна – харчової тощо).

З використанням упаковки пов'язані й певні проблеми, серед яких можна виділити такі:

■ Надмірна вартість упаковки. Часом вартість складної упаковки суттєво підвищує ціну товару, який вона містить (становить 50% і більше від ціни), що викликає критику з боку споживачів.

■ Забруднення довкілля. Близько 40% твердих відходів припадає на упаковку. Більша її частина перетворюється на сміття у вигляді розбитих пляшок і зім'я­тих металевих банок. Особливе занепокоєння викликають проблеми утилізації упаковки, яка не підлягає біологічному розкладу.

■ Ступінь правдивості інформації на упаковці. Громадськість занепокоєна тим, що ця інформація часом вводить в оману споживачів. Закон України „Про за­хист прав споживачів" трактує це як різновид недобросовісної конкуренції і передбачає дотримання певних вимог до інформації на упаковці. Зокрема, вона має бути викладена державною мовою, на продуктах харчування повинен бути вказаний вміст основних компонентів, граничний термін використання тощо.

 

 


19.05.2014; 03:22
хиты: 154
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь