пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11-15

11.СКЛАДОВІ МАЙНА ПІДПРИЄМСТВ

МАЙНО ПІДПРИЄМСТВА – це матеріальна основа функціонування підприємств і здійснення ним виробничої або інших видів діяльності.

Джерела формування майна підприємств грошові та матеріальні внески засновані в в внеску у не матеріальні форми, доходи отримані від реалізації продукції та інших видів господарської діяльності, доходи з цінними паперами; кредити банків та інших кредиторів; надходження майна від інших підприємств та організацій без оплати та благодійні внески, та інші джерела не заборонені законодавства.

МАЙНО ПІДПРИЄМСТВА:

 

СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ                                                                           ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ

Матеріальні активи

Нематеріальні активи

 

 

основні

оборотні

 

Виробничі

Не виробничі

 

активні

пасивні

     

 

 

Статутний капітал – це сукупність вкладів власників в грошовому виразі в майно при створенні підприємства для забезпечення його діяльності в розмірах  визначених установчими документами.

матеріальні активи – ті які мають фізичну форму вираження і складаються з основних засобів і оборотних активів.

не матеріальні активи – ті які не мають фізичної основи але мають вартісну оцінку, приносять дохід і використовуються протягом тривалого періоду.

 

 

 

 

12.ОСНОВНІ ЗАСОБИ ПІДПРИЄМСТВ

Основні засоби підприємства — це сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері, і вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичним та моральним зносом.

Основні засоби – це матеріальні цінності які використовуються у виробничій діяльності протягом періоду яку перевищує 365 днів здати введення їх експлуатації і вартість яких зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зношенням

 

  • ВИРОБНИЧІ (зайняті у виробничому процесі)
  • НЕВИРОБНИЧІ

Виробничі:

  • Активні – які безпосередньо приймають участь у виробництві (машини інструменти устаткування)
  • Пасивні – які участь у виробництві не беруть але створюють всі необхідні умови (будівлі, споруди)

ОЗ невиробничого характеру – це засоби які незайняті у виробничому процесі і не переносять своєї вартості на виготовлення продукції  але знаходяться у балансі підприємства

 

 

 

 

 

13.ОБОРОТНІ АКТИВІ ПІДПРИЭМСТВА. НОРМУВАННЯ

ОБОРОТНЫ АКТИВИ – це активи які протягом одного виробничого циклу або календарного року мають бути перетворені на грошові засоби.

Кругообіг:

  • Грошова ( придбання виробничих засобів )
  • Виробнича ( створення готової продукції )
  • Товарна (стадія реалізації продукції )

 КЛАСИФІКАЧІЯ ОБ:

  1. За функціональним призначенням (існують оборотні виробничі фонди; фонди обігу )
  2. За принципом організації:
  • Власні –це частина статутного капіталу спрямована на формування оборотних активів
  • Прирівняні до власних (нерозподілена частина прибутку )
  • Залучені – банківські позики кредиторська заборгованість
  • Дебіторська заборгованість

НОРМУВАННЯ - це процес обчислення частини оборотних активів (запасів та витрат), потрібної підприємству для забезпечення нормального, неперервного процесу виробництва, реалізації продукції та розрахунків.

Основним завданням нормування є розробка на кожному підприємстві економічно обґрунтованих норм та нормативів власних оборотних активів, що забезпечують прискорення обороту та найефективніше використання матеріальних і фінансових ресурсів.

 

Норма — це обчислювана у встановленому порядку за кожним видом оборотних активів відносна або мінімальна їх величина, необхідна для розрахунку нормативу. За одними видами оборотних активів норма обчислюється в абсолютних величинах (гривнях, копійках), за іншими — у відносних величинах (відсотках).

Норматив — це мінімальний розмір власних оборотних активів у грошовому вираженні, необхідний підприємству для забезпечення нормального безперервного процесу виробництва, реалізації продукції та розрахунків. Нормативи власних оборотних активів мають ураховувати потреби підприємства в активах не тільки для основної діяльності, а й для капітального ремонту будинків, споруд, що виконується господарським способом, а також для допоміжних підприємств та інших служб підприємств, що не перебувають на самостійному балансі.

 

 

14.ДЕРЖВНЫ ФІНАНСИ ТА  ЇХ СТРУКТУРА

ДФ –це грошові відносини з приводу розподілу ВВП і НД що пов’язані з формуванням розподілу і використанням фінансових ресурсів що перебувають у розпорядженні держави і використовуються на її потреби.

В розпорядженні держави знаходяться лише централізовані фінансові ресурси:

  • Бюджетна система
  • Державні цільові фонди
  • Державні фінансові інститути

Суб’єкти :

  • Держава
  • Юридичні особи
  • Фізичні особи

Об’єктом :

  • ВВП
  • НД
  • Фінансові ресурси

За рівнем Д Ф :

  1. Загальнодержавні
  2. Місцеві

Загальнодержавні : призначені для забезпечення тих потреб суспільства які мають загально національний характер і відображають інтереси держави в цілому.Місцеві : виступають фінансовою базою місцевих органів влади та управління, і забезпечують потреби регіонів у фінансових ресурсів.

 

 

Рівні

Ланка

Бюджетна система

Центральні грошові фонди цільового призначення

Державний кредит

страхування

Фінанси держ. підприємств

загальнодержавні фінанси

Державний бюджет

Загальнодержавні Фонди

Державні позики

Обов’язкове державне страхування

Фінанси загальнодержавного сектору

Місцеві фінанси

Місцевий бюджет

Регіональні фонди

Місцеві позики

 

Фінанси муніципальних господарств

                                                  СИСТЕМА ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ

Основним завданням структурної побудови, системи державних фінансів є встановлення оптимального співвідношення між її рівнями.

 

 

 

15.ХАРАКТЕРИСТИКА ДЕРЖАВНО ЦЫЛЬВИХ ФОНДІВ

В держави можуть бути особливі потреби які мають особливе значення і мають фінансово   забезпечуватися це і є причиною створення фондів цільового призначення.Державно цільові фонди – це  фонди які створені для перерозподілу і використання фінансових ресурсів які знаходяться в розпорядженні держави і мають цільове призначення.

                                                     Державно цільові фонди

                          Загальнодержавні                                       Місцеві ( соц  )

Позабюджетні   Бюджетні   Постійні, тимчасові      

Загальнодержавні фондице фонди які створюються на загальнодержавному рівні для фінансування загальнодержавних програм.Місцеві створюються місцевими органами самоврядування для використання місцевих програм.Бюджетні фондице фонди що входять до складу державного бюджету фінансування видатків фінансування видатків цих фондів відбувається за рахунок державного бюджету.Позабюджетні – це фонди що не включають до державного бюджету.Постійні їх створення пов’язане з виділенням окремих функцій держави.Тимчасові формулюються з метою прискореного вирішення актуальних питань вони створюються за конкретною необхідністю і після вирішення проблеми вони закривають

Система державного соціального страхуванняКожен фонд має закріплені доходи та видатки і відповідну систему управління але загальне управління ціни фондами здійснює постійний фонд Укр. Підпорядкований КМУ.

ФОНДИ:1)Пенсійний фонд – відображає страхування у випадку постійної втрати працездатності .     Форма відшкодування – пенсія.2)Фонд соціального страхування від нещасних випадки Забезпечує страхування у випадку втрати працездатності в наслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.Форма відшкодування – допомога на відновлення працездатності. 3)Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатностіХарактеризує страхування на період не тимчасової працездатності.Форма відшкодування – допомоги на період непрацездатності та відшкодування частини витрат на відновлення працездатності. 4) Фонд сприяння зайнятості Здійснює страхування у випадку втрати місця роботиФорма відшкодування – допомога по-безробіттю на працевлаштування.


20.01.2014; 20:09
хиты: 372
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь