пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Політекономія, сектори економіки. Ринок

 

Є два сектори економіки: ринковий і неринковий (бюджет­ний).

Ринковий сектор – економічна система, що працює заради прибутку, на задоволення економічного інтересу.

Працює на задоволення економічного інтересу.

Ринковий сектор сам заробляє і сам на свій ризик витрачає.

Бюджетний сектор – виробляє необхідні для суспільс­тва товари і послуги, але головна мета для нього – не прибуток, а задоволення потреб через виробництво суспільних благ.

Працює на гроші, виділені з бюджету.

Витрачає кошти суворо за цільовим призначенням.

Ринок – сукупність економічних відносин з приводу купівлі та продажу товарів і послуг, де попит і пропозиція взаєморегулюють одне одного. 

Ринок є невід’ємною складовою товарного господарства. Він забезпечує рух товарів і грошей ГТ та ГТГ). Через ринок здійснюється переважна більшість економічних процесів.

Ринок як система економічних відносин має власну структуру (рис. 7.1.)

Ринок предметів споживання і послуг призначений для задоволення фі­зіологічних та соціальних потреб людини. Він безпосередньо відображає виробництво і споживання, попит і пропозицію товарів.

Ринок засобів виробництва спрямований на задоволення виробничих потреб. Його суб’єктами є фізичні та юридичні особи, що займаються економічною діяльністю. Ринок засобів виробництва передбачає економічну і юридичну відповідальність за виконання контрактів та поста­вок. Порушення їх призводить до втрати прибутку, а іноді й до банкрутства.

Ринок науково-технічних розробок та інформації включає науково-тех­нічну продукцію, технічні засоби інформації, інформативні системи. Цей сектор ринку обслуговує всі сфери людської діяльності.

Фінансовий ринок (ринок капіталу, фондовий ринок) – це специфічна сфера економічних відносин, де відбувається купівля-продаж фінансових ре­сурсів. Вона характерна лише для розвиненої ринкової економіки. Такий ринок формується на осно­ві коштів підприємств, організацій і населення та обслуговує обіг платіжних коштів, кредитів та цінних паперів.

Ринок праці (робочої сили) є однією з найважливіших ланок у розвине­ній ринковій системі й означає надання прав кожній людині на вільний про­даж своєї робочої сили за власним бажанням і вибором.


 


17.01.2014; 19:52
хиты: 206
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь