пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Інфляція внутрішні та зовнішні причини. Типи інфляції, характер та наслідки.

Проблема інфляції є складовою частиною теорії грошей.

Термін інфляція вперше почав використовуватися у Північній Америці за часів громадянської війни 1865 р.

Інфляція (з лат. inflatio – здуття) – це процес знецінення грошей внаслідок перевищення кількості грошових знаків, які перебувають в обігу, що виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги.

Виділяють два показники інфляції: Рівень інфляції – показує зміни цін в економіці та вимірюєть­ся за допомогою індексів цін. Темп інфляції – показує, як змінилася сама інфляція за певний період.

Протилежним до інфляції поняттям є дефляція, коли загальний рівень цін падає і купівельна спроможність грошей підвищується. Дефляція трап­ляється вкрай рідко.

Існує дві концепції щодо визначення першопричин інфляції: структурна і монетарна.

Прихильники структурної концепції вбачають неминучість інфляції за умов дефіциту державного бюджету, зростанням цін на товари, до яких споживачі виявляють підвищений інтерес. А збільшення грошової маси ли­ше дає змогу інфляції виявитися як зростаючий процес.

Монетаристи вважають інфляцію суто грошовою, вона зу­мовлена м’якою грошовою та бюджетною політикою держави (дефіцитне фінансування, помилкова гро­шова політика Національного банку).

Інфляція зумовлена також рядом причин, що поділяються на внутрішні і зовнішні.

До внутрішніх причин належать:

  • відставання галузей, що виробляють предмети споживання, від галузей, що виготовляють засоби ви­робництва;
  • дефіцит державного бюджету;
  • високий рівень невиробничих витрат держави (особливо військо­вих);
  • монополія великих компаній на встановлення цін;
  • високі податки та висока процентна ставка за кредит;

Зовнішніми причинами інфляції є:

  • структурні світові кризи (сировинні, енергетичні та ін.), що супроводжуються багаторазовим зростанням цін на сировину, нафту;
  • обмін банками національної валюти на іноземну, внаслідок чого ви­никає потреба у додатковій емісії паперових грошей, що поповнює канали грошового обігу;
  • зменшення надходжень від зовнішньої торгівлі;

Типи інфляції:

1. Залежно від переважаючого впливу факторів:

Інфляція попиту – це порушення рівноваги між попитом і пропозицією з боку попиту. Спостерігається, коли сукупний попит зростає швидше за виробничий потенціал економіки, а тому ціни, що намагаються зрівнова­жити пропозицію і попит, зростають.

Інфляція пропозиції (витрат) – це зростання цін внаслі­док підвищення витрат виробництва чи скорочення сукупної про­позиції. Виникає через зростання витрат у періоди високого безробіття і неповного використання виробничих ресурсів.

2. За темпами зростання:

Помірна (повзуча) інфляція – коли річний приріст цін складає не більше 10%. Спостерігається на початку розвитку інфляційно­го процесу. В цілому не має негативних наслідків для економічних суб’єктів.

Галопуюча інфляція – коли річний приріст цін вимірюється десятка­ми або сотнями відсотків (від 20% до 300% на рік). Інфляція виходить з-під контролю держави, різко впливаючи на всі сфери економіки та соціального життя (відбувається спад виробництва та скорочення товарообороту, втрачається стимул до інвестицій).

Гіперінфляція – коли річний приріст цін вимірюється тисячами або мільйонами відсотків на рік. Інфляція стає некерованою, гроші втрачають здатність виконувати свої функції, порушуються фінансовий та кредитний механізми, розвиваються стихійні процеси в економіці.

3. За ступенем прогнозування:

Очікувана інфляція – спричиняється певними заходами, запланованими державою, тому вона очікувана і може бути врахована заздалегідь.

Неочікувана (непередбачена) інфляція - є результатом непередбаче­них змін в економіці, наслідком виникнення незапланованих змін у сукупно­му попиті та пропозиції. Характеризується різким стрибком цін, що негатив­но впливає на грошовий обіг та систему оподаткування.

4. За характером прояву:

Відкрита інфляція – характеризується зростанням цін на вільному рин­ку при невтручанні держави у процес їх формування.

Прихована інфляція – збереження сталих цін та заробітної плати при зростанні продуктивності праці; зниження якості товарів та послуг.

5. За співвідношенням темпів зростання цін на товари:

Збалансована інфляція – помірне зростан­ня цін одночасно на всі товари та послуги, що не впливає на загальний обсяг виробництва чи перерозподіл доходів. Така інфляція дуже рідкісна.

Незбалансована інфляція – являє собою різні темпи зростання цін на різні товари та послуги. Впливає на затрати та податки.

Соціально-економічні наслідки інфляції

Економічні наслідки інфляції:

  • інфляція наносить серйозний економічний збиток як великому, так і малому бізнесу;
  • відбувається відплив капіталу у сферу послуг, внаслідок чого зростають спекуляція, тіньо­ва економіка, корупція;
  • порушує функціонування грошово-кредитної системи, відроджує бартер, а це в свою чергу призводить до втрати грошима своїх економічних функцій;
  • інфляція стри­мує надходження іноземного капіталу, знижує офіційний і рин­ковий курси національної валюти через її знецінення;
  • під час інфляції зростають ціни на нерухомість та товарно-матеріальні запаси, тому домогосподарства та підприємства намагаються вкласти гроші у нерухомість та товарні запаси;

Соціальні наслідки інфляції:

  • інфляція знижує життєвий рівень усіх верств на­селення, особливо тих, які мають сталий дохід, оскільки темпи зростання доходів відстають від темпів зростання цін на товари й послуги;
  • знецінення вартості заощаджень населення;
  • інфляція знижує мотивацію праці та посилює безробіття;
  • погіршення умов життя.

Антиінфляційна державна політика

Для боротьби з інфляцією держава проводить антиінфляційну політику.

Антиінфляційна політика – це комплекс заходів держави, який передбачає зниження рівня наявної інфляції та недо­пущення інфляції у тривалій перспективі.

До основних заходів антиінфляційної державної політики належать:

  • зростання виробництва і насичення ринку товарами;
  • обмеження емісії грошей;
  • подолання дефіциту державного бюджету;
  • стимулювання нагромаджень та інвестицій;
  • проведення обґрунтованої кредитної політики;
  • скорочення ставок податків;
  • проведення стимулювання розвитку серед­нього й малого бізнесу;
  • скорочення бартерних операцій;
  • регулювання валютного курсу;

17.01.2014; 19:52
хиты: 353
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь