пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Грошові системи, готівкові, безготівкові гроші. Вексель його види

Рух грошей здійснюється в рамках грошової системи.

Грошова система – це форма організації грошового обі­гу, яка історично склалася в певній країні і закріплена законодавчими актами.

Вона складається з таких елементів (рис. 6.7).

 

Грошовий обіг здійснюється у готівковій і безготівковій формах.

Готівкові гроші – це банкноти, білети державної скарбниці й монети.

Безготівкові гроші – це засоби на рахунках у банках, різноманітні вкла­ди (депозити) у банках, депозитні сертифікати, державні цінні папери.

Історія знає два основних типи грошових систем: металеву і паперово-кредитну (рис. 6.8).

1. Металева система це грошова система, в якій роль за­гального еквівалента і засобу обігу виконують металеві гроші із золота чи срібла.

Металева система поділяється на два види – біметалізм і монометалізм.

Біметалізм є системою, де роль загального еквівален­та законодавчо закріплюється одночасно на рівних правах за двома благородними металами  – золотом і сріблом.

Монометалізм – це грошова система, в якій роль за­гального еквівалента закріпляється за одним благородним металом – золотом.

Розрізняють чотири різновиди золотого монометалізму: зо­лотомонетний стандарт, золотозливковий стандарт, золотодевізний стандарт, золотодоларовий стандарт.

ü Золотомонетному стандарту притаманні такі риси: вільний обіг золотих монет; виконання золотом усіх функцій грошей; відкрите карбування монет із золота; вільний рух золота між країнами;

Золотомонетний стандарт у повному обсязі проіснував до Першої світової війни.

ü Після Першої світової війни країни, які мали значні запаси золота (Англія, Франція), запровадили у себе золотозливковий стандарт, за якого обмін банкнот міг проводитися лише на золоті зливки, але його було обмежено вартістю зливків.

ü Німеччина, Австрія, Норвегія, Данія та інші країни, які не мали значних запасів золота, запровадили у себе золотодевізний стандарт. За цією системою паперові гроші обмінювались на іно­земну валюту (девізи), яка в свою чергу розмінювалась на золото.

Під час світової кризи 1929 – 1933 pp. і в перші післякризові роки усі три різновиди золотого монометалізму були ліквідовані як такі, що не відповідали завданням держав щодо виходу їхніх національних економік із глибокої кризи.

ü При золотодоларовому стандарті розмін національних валют на золото був відмінений в усіх країнах, а обмін доларів США на золото здійснювався лише для урядів та центральних банків країн – членів МВФ. У 1971 р. було припинено й обмін доларів на золото.

У 1976 р. країни – члени МВФ провели на Ямайці (м. Кінгстон) Міжнародну конференцію, на якій оголосили про перехід до якісно нової світової валютної системи – паперово-кредит­ної.

2. У паперово-кредитній системі функціонують паперові й кре­дитні гроші.

Паперові гроші – це банкноти (банківські білети), які випускає державне казначейство для бюджетних потреб і наділені державою примусовим курсом. Їх вартість визначається тією кількістю товарів і послуг, які можна на них придбати.

Сучасні особливості паперових грошей: набувають представницької вар­тості в обігу; позбавлені власної вартості; виконують роль купівельного пла­тіжного засобу.

Кредитні гроші – це знаки вартості, які виникають і функціонують на основі кредитної угоди й виражають відносини між кредитором і боржником.

Є такі види кредитних грошей (рис. 6.9).

1. Вексель – письмове боргове зобов’язання позичальника кредиторам про сплату боргу в призначений строк.

Векселі бувають простими і переказними.

Простий вексель – це вексель, підписаний однією особою на ім’я іншої особи, який не може бути переданий третій особі.

Переказний вексель (тратта) – це вексель, який може передаватися третій особі для отримання ним боргу з векселедавця у визначений строк.

2. Банкнота це боргове зобов’язання банку, яке об­мінювалося на повноцінні гроші (золото) за першої вимоги.

3. Чек – це письмове розпорядження власника поточного рахун­ку в банку про виплату готівки або перерахування з його рахунку на інший рахунок певної суми грошей (рис. 6.10).

4. Кредитна картка – це іменний платіжно-розрахунковий документ, який засвідчує особу власника рахунку в банку і надає йому право на придбання товарів і послуг в кредит без оплати готівкою.

5. Електронні гроші – це магнітні носії платіжної інформації, які використовуються їх власниками в елек­тронній системі банківських послуг. 


17.01.2014; 19:51
хиты: 297
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь