пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Суспільне виробництво, натуральне та товарне виробництво їх риси.

Форма суспільного виробництва – це певний спосіб орга­нізації господарської діяльності.

Існує дві основні форми організації суспільного виробництва: натураль­на і товарна. Історично першою формою суспільного виробниц­тва було натуральне господарство.

Натуральне виробництво – така форма організації ви­робництва, при якій люди виробляють продукти для за­доволення своїх власних потреб, тобто продукти праці не набувають товарної форми, розподіляються без участі ринку і призначені для особистого та внутрішнього господарського споживання.

Основні риси натурального виробництва:

  1. Універсальний характер ручної праці. Кожна людина виконує всі основні роботи, застосовуючи найпростіші засоби праці (лопату, граблі).
  2. Замкнута система організаційно-економічних відносин. Суспіль­ство складається з маси роз’єднаних і економічно ізо­льованих один від одного господарських одиниць (сімей, общин, маєтків), що самостійно виконують всі види господарських робіт.
  3. Прямі економічні зв’язки між виробництвом і споживанням. Ство­рена продукція розподіляється між всіма учасниками виробництва, і минаю­чи її обмін,  одразу споживається.
  4. Визначальна роль природних ресурсів.
  5. Використання примітивної техніки та технології виробництва.
  6. Слабко виражений суспільний характер.

Поступово на зміну натуральному прийшло товарне виробництво як  більш розвинена і ефективніша форма організації суспільного виробництва.

Причинами переходу від натурального до товарного виробництва стали поглиблення суспільного поділу праці і приватної власності.Товарне виробництво – це така форма організації су­спільного господарства, за якої продукти виробляються не для власного споживання, а спеціально для обміну та продажу їх на ринку.

Головними рисами товарного виробництва є:

  1. Суспільний поділ праці, що склався між окремими господарськими одиницями.
  2. Відкрита система організаційно-економічних відносин. За умов товарного виробництва працівники створюють продукти не для власного споживання, а для продажу на ринку з метою задоволення попиту покупців.
  3. Непрямі, опосередковані зв’язки між виробництвом і споживан­ням. Ви­готовлена продукція спочатку надходить на ринок для обміну на інші вироби чи на гроші й тільки потім потрапляє у сферу споживання. Ринок підтвер­джує (або не підтверджує) необхідність виготовлення даного виду продукції.
  4. Економічна свобода у виборі товарів та партнерів.
  5. Виробництво для обміну з розрахунку на вигоду.
  6. Здійснення економічної конкуренції виробників.

Розрізняють два типи товарного виробництва:• Просте товарне виробництво – це дрібне виробництво окремих самостійних селян, що працюють на ринок, яке ґрунтується на особистій праці. • Розвинене або підприємницьке товарне виробництво – це вищий і ефективніший процес товарної організації виробництва, характер­ними рисами якого є застосування найманої праці; збільшення розмірів під­приємств і розширення обсягу вироблених товарів; зростання суспільно­го характеру виробництва; жорстока конкуренція.

Товарне виробництво є основою виникнення і розвитку рин­кової економіки.


17.01.2014; 19:49
хиты: 256
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь