пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

:)

 

Найважливішою ознакою потреб є їхній динамічний, мінли­вий характер.

Економічні потреби суспільства є безмежними за своєю суттю. Безмеж­ність їх має різні форми прояву. Вона полягає, по-перше, в тому, що потреби постійно відтворюються (не можна, поївши, задовольнити потребу в їжі раз і назавжди); по-друге, розвиток суспільства породжує все нові й нові потреби; по-третє, не має меж процес удосконалення людської особистості. Безмежність потреб породжує дію закону зростання потреб. Він характери­зує не просто зростання, тобто появу все нових і нових потреб, а зміну їхньої структури.

Однак зростання та розви­ток потреб завжди випереджає можливості виробництва і не збігається з рівнем фактичного споживання.

 

Всезагальний економічний закон зростання потреб відображає суттєві й сталі зв’язки між виробництвом і споживанням, потребами та існуючи­ми можливостями їхнього задоволення. Відповідно до цьо­го закону безперервний розвиток потреб є рушійною силою економічного та духовного прогресу людства, що, у свою чергу, стимулює появу все нових і нових потреб.

Потре­би у споживанні породжують стимули до виробництва. Вироб­ництво задовольняє існуючі та породжує нові потреби. Вирішення суперечності між безмежні­стю потреб і обмеженістю ресурсів породжує проблему ви­бору та визначає мету економічної діяльності (рис. 3.3). Отже, основою господарської діяльності є виявлення шляхів ефективного використання обмежених ресурсів з метою максимально можливого задоволення безмеж­них потреб. 


17.01.2014; 19:45
хиты: 154
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь