пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні фактори суспільного виробництва та їхній взаємозв’язок

Для здійснення процесу виробництва необхідні певні умови – фактори виробництва.

Фактори виробництва – це всі необхідні елементи, які використовуються для виробництва матеріальних і духов­них благ.

Для виробництва того чи іншого блага є свій набір факторів. Тому їх класифікують, об’єднуючи в певні гру­пи.

В економічній науці є різні підходи до класифікації факторів виробництва.

Наприклад, марксистська теорія поділяла всі фактори виробництва на дві великі групи: особистий фактор виробництва та речовий фактор виробництва. Під особистим фактором виробництва розуміють робочу силу як сукупність фізичних та інтелектуаль­них здібностей людини до праці. Під речовим фактором вироб­ництва розуміють сукупність засобів праці, предметів праці та природних умов.

Однак такий розподіл факторів виробництва не визнається сучасною економічною наукою, тому, що він має за­надто спрощений характер і не враховує тих змін, котрі відбу­лися в структурі факторів виробництва.

У другій половині XIX ст. ряд західних економістів ввели в науковий обіг три фактори виробництва: працю, капітал, землю, кожен з яких створює його власнику певний вид доходу.

А на початку XX ст. засновник нео­класичної теорії А. Маршалл поряд з названими трьома фактора­ми визначив четвертий – підприємницькі здібності щодо органі­зації та управління виробництва.

Однак на кожному етапі розвитку суспільного виробництва під впливом науково-технічного прогресу постійно з’являються нові складові процесу виробництва, які з часом перетворюються на самостійні фактори виробництва. Тому економічна наука постійно розши­рює і доповнює класифікацію факторів виробництва.

Сучасна вітчизняна і світова економічна наука до складу фак­торів виробництва відносить: працю, капітал, землю, підприєм­ницькі здібності, науку, інформацію, екологію (рис. 2.5.).Праця як фактор виробництва є фізичною та інтелектуаль­ною діяльністю людини, спрямованою на виробництво еконо­мічних благ і надання послуг.

В економічній науці протягом останнього часу праця освіче­ного та кваліфікованого працівника розглядалася як головний фактор економічного і соціального прогресу суспільства та отримала назву “людський капітал”.

Людський капітал – накопичений людиною певний запас знань, навичок, здібнос­тей, а також стан здоров’я, які доцільно та ефективно вико­ристовуються в тій чи іншій сфері суспільного виробництва.

Але, науково-технічний прогрес висуває нові вимоги до кожного працівника.

По-перше, зростають вимоги до кваліфікації і відповідальності праців­ників за функціонування потужної і складної техніки. Сучасний робітник має бути висококваліфікованим.

По-друге, технічний прогрес вимагає робітника творчого, надаючи йому необхідні права і свободи, а тому праця має бути вільною.

По-третє, праця в умовах НТП має бути також матеріально забезпечена. Сучасний робітник зможе нормально працювати лише в разі забезпечення його необхідними житловими та іншими побутовими умовами.

Капітал це економічний ресурс, що визначається як су­купність усіх технічних, матеріальних і грошових засобів, що використовуються для виробництва товарів та послуг.

Цей фактор виявляється в основному в двох формах: нату­рально-речовій та грошовій.

Натурально-речовий склад капіта­лу представлений машинами, станками, обладнанням, споруда­ми, транспортними засобами, сировиною, матеріалами, які задіяні у процесі виробництва.

Грошова форма – це коли капітал виступає у ви­гляді певної суми грошей, необхідної підприємцю, який розпо­чинає свою діяльність, для придбання засобів виробництва та наймання робочої сили.

Земля як фактор виробництва включає в себе саму землю, а також лісові й водні ресурси, родовища корисних копалин та інші природні багатства, що використовуються у виробничому процесі.

При цьому сама земля в цій сукупності факторів розглядає­ться як основний фактор виробництва, що має ряд спе­цифічних ознак:

по-перше, земля є кількісно обмеженим фактором вироб­ництва (29 % від її загальної площі планети);

—  по-друге, земля є невідтворюваним фактором виробниц­тва;

по-третє, земля є фізично непереміщуваним фактором виробництва;

по-четверте, земля як фактор виробництва має здатність не зношуватись фізично та не старіти морально;

по-п’яте, земля широко використовується як територія для будівництва виробничих будівель, розміщення транспортних та інших ко­мунікацій, добування корисних копалин та ін.

Наука – це специфічна форма людської діяльності, спря­мована на отримання та систематизацію нових знань про при­роду, суспільство і мислення.

Втілюючись у виробничій діяльності людей у вигляді ство­рення нових засобів праці, впровадження прогресивних техно­логій, використання нових видів енергії, матеріалів, передових методів організації виробництва та праці тощо.

Інформація в сучасних умовах є найважливішим фактором суспільного виробництва, який можна визначити як систему збирання, обробки та систематизації різноманітних знань лю­дини з метою використання їх у різних сферах життєдіяльності й насамперед в економічній сфері.

Екологічний фактор виробництва – це система спеціалізованих видів трудової діяльності та витрат, спрямованих на раціональне викори­стання природних ресурсів, охорону навколишнього середови­ща, а також на його відтворення.

Підприємницькі здібності – особливий, специфічний фак­тор виробництва, що характеризує діяльність людини стосов­но поєднання та ефективного використання всіх інших фак­торів виробництва з метою створення благ та послуг.

Специфіка цього фактора полягає в особливому типі поведін­ки суб’єкта господарювання, якому притаманні ініціатива, нова­торство, гнучкість, певний ступінь ризику та відповідальності.

Всі фактори вироб­ництва переплітаються і взаємо­діють один з одним. Жоден з них сам по собі не спроможний ви­робити продукт і принести дохід. Відсутність хоча б одного з них може зробити неможливим сам виробничий процес.

Співвідношення між будь-яким набором факторів виробниц­тва і максимально можливим обсягом продукції, що виробляєть­ся за допомогою цього набору факторів, характеризує виробни­чу функцію.

Якщо врахувати весь набір факторів виробництва (працю, капітал, матеріали та інші фактори), то виробнича функція ма­тиме такий вигляд:

Q = f(L,K,M,...,Xn),

 

де Q – обсяг випуску продукції;

L – затрати праці;

К – затрати капіталу;

M витрати матеріалів;

Хп – витрати інших факторів.

Виробнича функція вказує на те, що різне поєднання факторів виробництва або їхня взаємозаміна забезпечують такий самий максимальний обсяг випуску продукції.

 


17.01.2014; 19:43
хиты: 280
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь