пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Економічні категорії, закони та принципи. Пізнання і використання економічних

Політекономія відкриває і формулює свої економічні категорії, закони і принципи.

Економічні категорії – це теоретичне відображення реально існуючих виробничих відносин людей. Наприклад: товар, гроші, вартість, капітал.

Категорія – це нижчий ступінь пізнання економічних явищ, а вищим, який дозволяє повною мірою розкрити суть явища, є економічний закон.

Економічні закони відображають найсуттєвіші, стійкі, типові причинно-наслідкові взаємозв'язки економічних процесів і явищ. Закони вира­жають сутність економічних відносин.

Економічні принципи – теоретичні узагальнення, які відображають певні тенден­ції розвитку економічної системи.

Принципи пов'язані з економічними законами, але на відміну від них у природі не існують, а спеціально ство­рюються. Їх можна розглядати як фор­му реалізації економічних законів. Принципи мають менш стійкий і менш обов'язковий характер, ніж закони.

Форми пізнання та використання економічних законів.

Існують дві основні форми пізнання та використання економіч­них законів: емпірична, коли люди, не знаючи сутності економіч­них законів, використовують їх несвідомо у своїй практичній діяльності, та наукова, коли люди, пізнавши і роз­кривши сутність економічних законів, використовують їх свідо­мо, а отже, і більш ефективно у своїй економічній діяльності.


17.01.2014; 19:29
хиты: 297
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
политическая экономия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь