пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Предмет та об’єкти обліку у банках.

Бухгалтерський облік у банках за своєю сутністю нічим не відрізняється від бухгалтерського обліку, який здійснюється іншими підприємствами. Тож на бухгалтерський облік у банках поширюється загальноприйняте визначення: бухгалтерський облікце процес спостереження, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передання інформації про господарську діяльність банку зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

У практичному аспекті бухгалтерський облік системно відображає інформацію про окремі банківські операції, до яких відносять розрахункові, кредитні, депозитні та інші і з яких складається господарська діяльність банку, що дає змогу користувачам одержувати дані, потрібні для аналізу й оцінювання стану та ефективності діяльності банку. Передавання інформації від банку до користувачів здійснюється шляхом складання й оприлюднення бухгалтерської звітності. Отже, предметом бухгалтерського обліку в банку є його господарська діяльність (різні банківські операції), а кінцевим продуктом — бухгалтерська звітність про господарську діяльність.

Усі об’єкти БО в комерційному банку поділяють на 4 групи:

  • Господарські засоби та їх розміщення (основні й оборотні);
  • Ресурси (джерела утворення) господарських коштів;
  • Функціональні обов’язки банку (статутна діяльність – процес здійснення послуг);
  • Фінансові результати статутної діяльності.

До господарських засобів комерційного банку належать:

  • Грошові кошти,
  • Матеріальні цінності,
  • Дебіторська заборгованість (видані кредити),
  • Відвернуті кошти.

Функціональні обов’язки є основною діяльністю банку, яка зводиться до виконання передбачених ліцензією НБУ прав на введення розрахункових,касових, кредитних та інших операцій.

Фінансові результати статутної діяльності дозволяють контролювати й аналізувати склад прибутків і збитків банку від основної діяльності, а також доходів та видатків, які одразу відносять до складу збитків або прибутків (одержані й сплачені штрафи, суми розтрат тощо.)


17.09.2015; 01:00
хиты: 175
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь