пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35.Класифікація і структура фінансового ринку

I. За видами фінансових активів:

1)кредитний ринок – це ринок на якому об’єкти купівлі продажу є вільні кредитні ресурси, обіг яких здійснюється на умовах поверненості,строковості, платності і забезпеченості.

2)ринок цінних паперів(фондовий ринок) – об’єктом купівлі-продажу виступають усі види цінних паперів емітованих підприємством різними фінансовими інститутами,державою.

3)валютний ринок – об’єктом купівлі-продажу виступають: іноземна валюта і фінансові інструменти, що обслуговують операції з нею.

4)страховий ринок – об’єктом купівлі-продажу виступає страховий захист у формі різноманітних страхових продуктів.

5)ринок золота – об’єктом купівлі-продажу виступають дорогоцінні метали.

6)ринок фінансових послуг за своєю структурою є дуже різноманітним.

II. За періодом обертання фінансових активів:

1)ринок грошей – здійснюються операції з купівлі-продажу ринкових фінансових інструментів і фінансових послуг усіх вище розглянутих фінансових ринків із терміном обертання до одного року

2)ринок капіталів – здійснюються операції купівлі-продажу ринкових фінансових інструментів і фінансових послуг з терміном обертання більше одного року.

III. За регіональною ознакою:

1)місцевий фінансовий ринок – представлений в основному операціями комерційних банків, страхових компаній,неорганізованих торговців цінними паперами з місцевими господарюючими суб’єктами і населення.

2)регіональний фінансовий ринок – функціонує в межах області поряд з місцевими неорганізованими ринками включає систему регіональних фондових і валютних бірж.

3)національний фінансовий ринок – включає всю систему фінансових ринків держави їх видів і організаційних форм.

4)світовий фінансовий ринок – це складова частина світової фінансової системи в якій інтегровані національні фінансові ринки держав з відкритою економікою.

IV. За швидкістю реалізації угод:

1)ринок з негайною(терміновою) реалізацією угод – на якому угоди здійснюються в короткотерміновий період часу.

2)ринок з реалізацією угод в майбутньому – це строкові ринки:форвардний і ф’ючерсний ринки.

Фінансові інструменти – це різноманітні фінансові активи які обертаються на ринку і дають змогу власникам цих активів отримання певного доходу в майбутньому і за допомогою яких реалізуються операції на фінансовому ринку. 

За видами фінансових ринків фінансові інструменти поділяються на:

  • Інструменти кредитного ринку: гроші і розрахункові документи, які обертаються на грошовому ринку
  • Інструменти фондового ринку: цінні папери, які обертаються на цьому ринку;
  • Інструменти валютного ринку: іноземна валюта, розрахункові валютні документи, а також окремі види цінних паперів, які обслуговують цей ринок;
  • Інструменти страхового ринку: страхові послуги, які пропонуються до продажу (страхові продукти), а також розрахункові документи і окремі види цінних паперів, які обслуговують цей ринок;
  • Інструменти ринку золота (срібла, платини): названі види цінних металів, які використовуються з метою формування фінансових резервів, і цінні папери, які обслуговують цей ринок.

 


16.07.2015; 23:10
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь