пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

7.СУТНІСТЬ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ ДЕРЖАВИ, ПРИНЦИПМ ЇЇ ПОБУДОВИ СТРУКТУРНІ КОМПОНЕНТИ

СИСТЕМА- це сукупність самостійних елементів які мають однорідні ознаки і між якими існує взаємозв’язок і взаємодія.Теоретично фінансову систему можна розглянути з двох сторін:

1)За внутрішньою будовоюФінансова система – це сукупність відокремлених але взаємозв’язаних ф. відносин які відображають специфічні форми.СФЕРА – це узагальнена за певною ознакою сукупність ф. відносин.Ланка – це відокремлена за певною ознакою частина ф. відносин.

2)За організаційною вимогою\Фінансова система – це це сукупність ф. органів та інститутів які здійснюють управління грошовими потоками та формами грошових коштів.

Принципи побудови фінансової системи:1) єдність, яка обумовлена єдиною економічною і політичною основою суспільства, єдиною фінансовою політикою, що реалізується в життя через фінансову систему; 2) функціональне призначення ланок відображається в тому, що в кожній із них вирішуються свої завдання специфічними методами, існують відповідні фонди грошових коштів, апарат управління.

Виділення складових елементів внутрішньої структури фінансової системи здійснюється за ознакою каналів руху грошових потоків і місця концентрації фінансових ресурсів. Концентрація фінансових ресурсів проводиться у відповідних грошових фондах, які можуть бути ознакою виділення окремих ланок фінансової системи.

      Внутрішня структура фінансової системи відображає об' єктивну сукупність фінансових відносин і є загальною для всіх країн. Вона складається зі сфер і ланок. Сфера характеризує узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин. В основу виділення сфер рекомендуємо покласти рівень економічної системи. Розрізняють чотири сфери: рівень мікроекономіки - фінанси суб'єктів господарювання та рівень домогосподарств; рівень макроекономіки - державні фінанси; рівень світового господарства - міжнародні фінанси; узагальнюючий рівень - фінансовий ринок. Ланка показує відособлену частину фінансових відносин, її виокремлення проводиться за ознакою наявності або відособленого фонду фінансових ресурсів, або специфічних форм і методів фінансових відносин.

 


16.07.2015; 23:10
хиты: 144
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь