пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

:)

 

Білет 12

1.Мовленнєвий етикет.

  • - це кодекс правил поведінки, що регламентують взаємини між людьми у різних ситуаціях.

Мовний етикет - це сукупність правил мовної поведінки, які репрезентуються в мікросистемі національно специфічних стійких формул і виразів у ситуаціях установлення контакту зі співбесідником, підтримки спілкування в доброзичливій тональності. Ці засоби ввічливості "орієнтовані на вираження поваги до співрозмовника та дотримання власної гідності. Вони є органічною частиною культури спілкувальних взаємин, соціальної культури загалом",3.

Дотримання мовного етикету людьми так званих лінгвоінтенсивних професій - чиновниками всіх рангів, лікарями, юристами, працівниками зв'язку, транспорту тощо - має ще й виховне значення, мимоволі сприяє підвищенню як мовної, так і загальної культури суспільства. Але найбільш важливим є те, що неухильне, ретельне додержання правил мовного етикету членами колективу навчального закладу, підприємства, офісу, інституції підтримує позитивний імідж, престиж усієї установи.

Мовленнєвий етикет - реалізація мовного етикету в конкретних актах спілкування, вибір мовних засобів вираження.

2.Скласти лист-запрошення

                                 Шановний пане Олеже Станіславовичу !

 Державна Податкова адміністрація у Вінницькій області запрошує  Вас взяти участь в урочистому нагородженні переможців Другого етапу Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Податки очима дітей», яке відбудеться 27 травня 2012 року 0 11 годині.

Дякуємо за співпрацю.

З повагою,

 заступник голови ДПА                                                                                     О.С.Ковтун

 у Вінницькій області                       

3. Перепишіть речення. Поставте, де потрібно, тире й поясніть його вживання.

1. Культура мовлення - це духовне обличчя людини (З журн.). 2. Грамотне, багате мовлення - не тільки ефективний засіб переда­чі й сприйняття думок та образів, це й вияв поваги до людей, з якими спілкуєшся, до народу, який створив цю мову (3 підручни­ка). 3. Мова - то не просто звуки, витворені відповідними м'язами відповідних органів. Це голос народу, неповторного тембру й ін­тонацій, що є одним із чинників спадкового механізму (Ол.). 4. Ця ж бо мова для народу вище всіх пісень, симфоній. Ах, вона як два крила, між яких летить свобода (Тич.). 5. Совість - найкра­щий порадник (Нар. тв.). 6. Грати словом - долею грати (Світ.). 7. Слово - клітина мислі, артерія сили духу (Вор.). 8. Боятися смер­ті  - на світі не жити (Нар. тв.).

 


13.04.2015; 12:54
хиты: 153
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь